U Rovinjskom Selu danas su najavljene manifestacije 9. Festival istarske supe te 32. Izložba vina Rovinjštine i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine – koje objedinjava tradicionalna Antonja. Najavljen je bogat program koji će se održati tijekom manifestacija u petak, 20. siječnja i u subotu 21. siječnja 2023. godine. Manifestacije njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine te posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda proizvođača tog područja. Manifestacije su prilika da se proizvodi približe široj publici i svim ljubiteljima tradicionalne gastronomije, istarskih vina i maslinovih ulja. Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize.

Festival istarske supe

U petak će se održati Festival istarske supe s početkom u 18 sati. Posjetitelji će moći degustirati supe koje će se pripremati na manifestaciji. Kupnjom bukalete za degustaciju istarske supe, posjetitelji mogu ponijeti prigodni suvenir s manifestacije. Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno devet, za sada prijavljenih ekipa, a po prvi puta će se ocjenjivati i najbolja kumpanija što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za najbolje uređeni štand, rekao je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

Antonja

U subotu se održava tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 32. Antonja kao te 20. izložba maslinovog ulja. Ove je godine prijavljeno ukupno 51 uzorak vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista. Za maslinova ulja ovo je izuzetno dobra godina jer je od pristiglih 94 uzoraka oko 70% ocijenjeno i ušlo u kategoriju zlatnog sjaja. Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine. 

I petak i subotu, službeni program kroz degustacije istarskih supa, vina i maslinovih ulja kreće od 18 sati. U petak će se u 20 sati održati proglašenje pobjednika 9. Festivala istarske supe, a u subotu u isto vrijeme podijelit će se priznanja i nagrade za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine.