Nova vizija, ime i ciljevi manifestacije ISTRAVIRGIN dani mladog maslinovog ulja rezultirali rekordnom posjetom. Izlagači, stručna javnost i posjetitelji složni su u tome da su 16. dani mladog maslinovog ulja pod novim imenom ISTRAVIRGIN najbolji do sada

Grad Vodnjan odlučio se na važan i vrlo hrabar iskorak: izgraditi novi identitet i svrhu festivala Dani mladog maslinovog ulja koji se 16. put održava u Vodnjanu te ga pozicionirati na višu razinu. U tom im je naumu uspjelo, ISTRAVIRGIN dani mladog maslinovog ulja pokazali su se u najboljem ruhu i predstavili ovogodišnja maslinova ulja široj publici. Potvrđen je status najprestižnije maslinarske manifestacije u Hrvatskoj, ali i šire.

Manifestacija je ove godine privukla tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja koji su svijesni njegove vrijednosti i benefita koje donosi zdravlju, ali i gastronomiji. Došli su i oni koji su se prvi put susreli s istarskim uljima čija je kvaliteta potvrđena na svjetskoj razini. Dočekali su ih maslinari iz svih dijelova Istre.

Moderno ruho Dana mladog maslinovog ulja

Grad Vodnjan je kroz ulaganje dodatnih sredstava i angažmanu izvođača, statusu ekstra djevičanskog maslinovog ulja s područja Istre dao novi smisao i svrhu. Prezentacija istarskih maslinara i njihovih vrhunskih proizvoda dobila je novo, moderno ruho kakvo i zaslužuje. Za naše maslinare i proizvođače otvorili smo novo okruženje, kulturnu baštinu, staru školu i uložili u brending i promociju novog imena ISTRAVIRGIN s ciljem da utvrdimo  poziciju najbolje svjetske maslinarske regije te da postanemo novi, atraktivni centar gastro industrije istaknuo je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio za manifestaciju koja je u tri dana okupila vrhunske, svjetski priznate chefove koji su kroz razne masterclassove predstavili svoje umijeće.

Promocija istarskih maslinovih ulja kroz kušaonu i Oil bar

Najvažniji dio manifestacije bio je prostor za promociju istarskih maslinara i njihovih ulja. U izložbenom dijelu predstavljeno je 200 maslinovih ulja od autohtonih istarskih sorti: istarske bjelice, buže, rosinjole, žižolere, moražole i karbonace, ali i novijih introduciranih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina. Naše maslinovo ulje je zeleni dijamant vrhunske svjetske kvalitete istaknuo je Pastrovicchio koji je po struci agronom stoga je dobro upoznat sa zahtjevima proizvodnje maslinovog ulja. Posjetiteljima je na raspolaganju bila i kušaona jer ispravan način kušanja i upotrebe maslinovih ulja predstavljaju važan dio manifestacije i promocije maslinarstva. Isto tako, u sklopu manifestacije nalazio se i degustacijski Oil bar u okviru kojeg su predstavljena sva maslinova ulja s manifestacije.

Pripremljeno više od 4000 obroka

Vodeća imena domaće gastro scene su koristeći maslinova ulja izlagača pripremila više od 4000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova. Evoluciju istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, čovjek zavidne karijere i vrhunski maestro choccolatier koji je između ostalog, predstavio i svoje čuvene čokoladne bombone s maslinovim uljem. U gastro showu, chef Perić ugostio je ribarevog sina Davida Skoku, showmena i virtuoza hrvatske gastronomske scene Marija Čepeka te Nastasju Chiaru Petrić. Zajedno su pripremali jela koja najbolje prikazuju bogatu gastronomsku ponudu Istre, a među namirnicama našli su se meso jelena, istarskog goveda, razne ribe, fuži, gljive, bundeva i šparoge.

Prezentacijom maslinovog ulja u sklopu masterclassova, drugog je dana ISTRAVIRGIN festivala najprije oduševio Hrvoje Zirojević. U tri slijeda sljubljena s tri mlada maslinova ulja, predstavili su se i chefovi istarskih restorana Jeffrey Vella i Svjetlana Celija. Posljednjeg dana, čari maslinova ulja u svojim je jelima s okupljenima na masterclassu podijelio Hrvoje Kroflin, a cijelu je priču završio i zaokružio Robert Perić sa svojim čokoladnim bombonima s maslinovim uljem.

Prostor stare gradske škole i nekadašnje tvornice obuće koji godinama nije u upotrebi pokazao se kao idealno mjesto za održavanje Dana mladog maslinovog ulja u novom izdanju. Njegovanje tradicije kroz moderan pristup idealan je recept, poput onih koje su u Vodnjanu podijelili vrhunski chefovi i maslinari ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala.