Nakon višegodišnjeg postupka i provjera Europske komisije, istarski ovčji sir službeno je zaštićen oznakom izvornosti. Ova odluka predstavlja veliko priznanje za autohtonu pasminu, uzgajivače i dugogodišnju tradiciju ovčarstva u Istri.

Svečana skupština Udruge uzgajivača istarske ovce Istrijanka ove je godine započela posebnom viješću koju su dugo čekali. Istarski ovčji sir napokon je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti.  Odluku je donijela Europska komisija nakon višegodišnjeg razmatranja i provjera, čime je ovaj autohtoni proizvod dobio priznanje na najvišoj razini.

Predsjednik udruge uzgajivača istarske ovce, Vedran Macan istaknuo je kako se odluka slučajno poklopila s danom održavanja svečane skupštine.

FOTO: Kristina Macuka

Danas je proglašena zaštita istarskog ovčjeg sira. Europska komisija donijela je tu odluku nakon dugogodišnjeg razmatranja našeg zahtjeva. Sir je zaštićen u dvije kategorije – kao sir od mlijeka ovaca iz Istre i kao sir od mlijeka pasmine istarske ovce, što ga čini posebnim i iznimnim proizvodom, rekao je Macan.

Zaštita kao poticaj proizvodnji i očuvanju pasmine

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, naglasio je kako je cilj zaštite bio poticanje proizvodnje i očuvanje pasmine.

FOTO: Kristina Macuka

Ovo je velika dodana vrijednost za našu proizvodnju. Vjerujemo da će potaknuti proizvođače da povećaju proizvodnju, ali i osnovno matično stado istarske ovce u županiji. Udruga svakodnevno radi na tome da privuče mlade uzgajivače, a mogućnost plasmana sira sa zaštićenom oznakom mogla bi biti dodatni poticaj, rekao je Pinzan.

Tradicija koja se prenosi generacijama

Europska potvrda kvalitete veliko je priznanje ne samo za proizvod, već i za uzgajivače koji desetljećima čuvaju tradiciju na istarskim pašnjacima. Među njima je i Ermene Đildo Peršić, koji se ovčarstvom bavi cijeli život.

Đildo Peršić, FOTO: Kristina Macuka

Ovce držim iz tradicije. Nastavio sam ono što su radili moj pradjed, djed i otac. U toj je štali ovaca uvijek bilo i nadam se da će ih još dugo biti, rekao je Peršić i dodao kako su u njegovoj obitelji oduvijek držali isključivo istarsku ovcu.

I dok se bliže blagdani, u Đildovoj su štali janjci već spremni za prodaju.

Janjci su riješeni. Prije Božića ide jedna tura, a druga pred Novu godinu, a onda krećemo s mužnjom. Imam stalne kupce već godinama i tu nemam problema, objašnjava.

Paša kao temelj kvalitete mlijeka i sira

Na većim gospodarstvima proizvodnja je organizirana drugačije. Seno Murtić ima oko 260 ovaca, od čega je više od stotinu istarske pasmine, a bavi se isključivo proizvodnjom mlijeka.

Seno Murtićs istarskim prazom, FOTO: Kristina Macuka

Drago mi je da je sir napokon zaštićen, iako nisam izravno uključen u plasman sira. Ako bude trebalo odvajati mlijeko istarske ovce od ostalih pasmina, to je izvedivo uz dogovor s otkupljivačima, kaže Murtić.

FOTO: Kristina Macuka

Uzgajivači ističu kako je paša temelj kvalitetne proizvodnje mlijeka, a time i sira. Murtić naglašava da upravo prirodni uvjeti Istre daju posebnost zaštićenom proizvodu.

FOTO: Kristina Macuka

Paša je sve. Imamo dva pašnjaka, proljetni u Loboriki i ljetni u Marčani. Paša u Marčani je puna ljekovitog bilja koje se osjeti u mlijeku i siru. Ovce su mi 365 dana u godini na paši, a hrana je ključ svega, ističe.

AZRRI kao važan partner u očuvanju pasmine

Uzgajivači očekuju da će nova oznaka izvornosti potaknuti i dodatna ulaganja u pasminu, a važan partner u tome trebao bi biti AZRRI. Upravo je suradnja s agencijom bila jedna od tema skupštine.

Uloga AZRRI-ja u razvoju ovčarstva vrlo je važna. Na skupštini smo razgovarali o otkupu janjadi, kroz koji nastavljamo program revitalizacije istarske ovce, ali i o mogućnosti da AZRRI u budućnosti postane treća strana u uzgojnom programu. Odluka još nije donesena, no riječ je o temi koja bi u skorije vrijeme mogla donijeti snažnu podršku uzgajivačima istarske ovce, po uzoru na modele koje već provodimo kod istarskog goveda i koze, a uskoro i istarskog magarca, istaknuo je direktor AZRRI-ja, Igor Merlić.

FOTO: Kristina Macuka

Stabilnija proizvodnja mlijeka i sigurniji otkup janjaca važan su korak za istarske uzgajivače, a europska oznaka izvornosti istarskom siru daje priliku da postane još prepoznatljiviji simbol Istre.