Rezultati s prestižnog međunarodnog ocjenjivanja koje se održava u američkom gradu Wisconsin razveselili su obitelj Grubešić. Njihova su se dva sira, Pegula i Rici, ove godine našli rame uz rame s najboljim svjetskim sirevima. Na popisu najboljih, ove su godine jedini proizvođači iz Hrvatske.

Pegula je nastala greškom

Tone Grubešić ističe kako je ocjenjivanje sireva u Wisconsinu jedno od najpriznatijih natjecanja u svijetu. Upravo zato veseli uspjeh za uvrštavanje dva sira iz Loborike na listu najboljih svjetskih sireva. Na natjecanju je bilo više od tri tisuće različitih vrsta sira i jako nas veseli što je Pegula osvojila visoko drugo mjesto u svojoj kategoriji, a sir Rici šesto. Pojašnjava nam kako je Pegula sir od tri različite vrste mlijeka: kozjeg, ovčjeg i kravljeg. Nastao je potpuno slučajno. Dogodilo se to da sam jednom prilikom zamjenio ovčje i kozje mlijeko i ubacio ga u isti kotao. Kad je već greška nastala, gledali smo ublažiti štetu. Dodali smo još malo kravljeg i tako je nastala Pegula. Nastao je sir koji je nakon prve godine osvojio tri zlata u Istri i Zagrebu. Kao kruna, stigla je i zlatna medalja s međunarodnog natjecanja u austrijskom gradu Käsiade.

Hrvatski šampion, sir Rici, na ovom se natjecanju također našao u društvu najboljih. Šesto mjesto u otvorenoj kategoriji tvrdih sireva veliki je uspjeh za sir koji se na tržištu nalazi nešto više od godinu dana. Stigli smo taman na pripremu za proizvodnju ovog nagrađivanog sira koji je ime dobio po šukundidu od kojeg je receptura preuzeta.

Tone nam pojašnjava kako teče proizvodnja. Trenutno režemo sirno zrno. Nakon toga kreće dogrijavanje sirnog zrna te sušenje. Kad sušenje završi kreće ukalupljenje sirnog zrna u kalupe i izdvajanje sirutke. Rici zrije dvanaest mjeseci. U tom procesu moramo paziti na temperature u cijelom procesu proizvodnje te vlagu za vrijeme zrenja. Nakon što sir dođe u komoru za zrenje, svakodnevno se okreće.Nakon određene granice zrenja više nije potrebno svakodnevno okretanje. Okreće se svaki drugi dan, zatim kreće svaki treći, četvrti, peti. Nakon osam do devet mjeseci dolazimo do okretanja jednom na tjedan.

Važnost svakodnevne kontrole sira

Vrlo je važna i kontrola ispravnosti sira. Za sir koji zrije dvanaest mjeseci potrebno je pregledati svakih nekoliko mjeseci jer uvijek postoji mogućnost dolaska do nekih nepoželjnih defekata. Pregledava se sa tuckanjem po kori sira. Tupi zvuk znači da je sir dobar, dok prazan zvuk označava da sa sirom nešto nije u redu.

Svi su znali da je na merkatu sa sirom Vesna iz Loborike 

Iza ovih je proizvođača mukotrpan put do uspjeha. Od početka tog puta do danas, puno se stvari promijenilo. Svjedok vremena i promjena je mama Vesna, po kojoj je ova sirana i dobila ime. Priča nam kako je ustvari sve krenulo. Iza njih je trideset godina proizvodnje i svakodnevnog usavršavanja. Započeli su s malim štandom na otvorenom dijelu pulske tržnice, da bi se tek kasnije prebacili u unutarnji prostor. Naglašava kako tada nije bilo promoviranja na današnji način. Proizvod je sam sebe, odnosno ja kao proizvođač sam sebe direktno reklamirala kupcima. Kupci su to prepoznali i oni su znali da je na merkatu u Puli Vesna iz Loborike sa sirom. Danas je to puno drugačije, društvene mreže igraju veliku ulogu u oglašavanju i marketingu. Vrlo su važna i razna ocijenjivanja. – govori nam Vesna Grubešić.

Tone naglašava kako svake godine ulažu u proizvodnju i nove tehnologije. Vođen tim iskustvom, nakon srednje škole upisao sam Agronomski fakultet u Zagrebu i završio za tehnologa za proizvodnju i preradu mlijeka. Taj fakultet mi je uvelike pomogao kako bi se naši proizvodi standardizirali i svake godine bili sve bolji.

Obitelj na okupu

Ključ uspjeha danas, nakon trideset godina rada ne kriju. Vesna taj uspjeh vidi u uključenosti cijele obitelji u proizvodnju. Krenuli smo suprug i ja, a danas su s nama i naša djeca. Fuma i Tone rade s nama. Ana je krenula odvjetničkim vodama, ali naravno da nam i ona pomaže, posebno po pitanju papirologije. Tu je i naš zet Marko koji se također uključio u obiteljski posao.  Zato sam vrlo sretna i ponosna na moju dicu jer su vidjeli da se trud i rad koji smo tata i ja uložili isplatio. Oni su ti koji će dalje nastaviti s tom proizvodnjom.

Upravo su te male stvari najveći uspjeh velikih ljudi. Obitelj na okupu, zajedno u izgradnji obiteljske tradicije iznad je  svih nagrada i priznanja.