Iz Ministarstva poljoprivrede stiže vijest kako je Istra dobila još jednu prijelaznu nacionalnu zaštitu i to za Istarski ovčji sir. Kao što je to bio slučaj kod Istarskog pršuta i maslinovog ulja ZOI Istra koji su već registrirani na razini EU, Mesa istarskog goveda koji je trenutno u postupku registracije i Istarskog meda koji također nosi prijelaznu nacionalnu zaštitu ZOI, i u ovom je slučaju ta zaštita realizirana u suradnji sa susjednom nam Slovenijom. To znači da se i za Istarski ovčji sir, odnosno Istrski ovčji sir postupak zaštite provodi paralelno u Hrvatskoj i Sloveniji. Zahtjev za zaštitu podnijela je Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana, a nakon što se zaštita ostvari u obje zemlje, zajedno će uputiti zahtjev za registraciju naziva Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.
Prema specifikaciji, Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Pasmina ovce nije određena specifikacijom, ali proizvođačima koji će Istarski sir proizvodit od mlijeka Istarske ovce, osim zaštićenog naziva i zajedničkog znaka proizvoda, dozvoljeno je dodati natpis 100% mlijeko istarske ovce ili 100% mleko istarske pramenke.