Drive-in Boatwash švedski je model sustava za pranje plovila koji je nedavno montiran na pulskoj Bunarini. U tijeku je promotivni tjedan gdje svi zainteresirani mogu doći, vidjeti i besplatno očistiti svoju barku.

Na pulsku je Bunarinu ovih dana stigao švedski model sustava za pranje plovila, prvi stroj za pranje trupa takve vrste na Sredozemlju. Saša Artuković, Luka Čović i Ognjen Kuzmanović krenuli su u investiciju i doveli švedski sistem održavanja plovila pogodan za privatne korisnike i marine.

Saša Artuković priča nam kako je sve počelo u vrijeme dok je Uljanik propadao. Tražeći po Internetu Drive-in Boatwash sustav učinio mu se zanimljivim. Uvidio je veliki potencijal i mogućnost uspjeha u Hrvatskoj pa je kontaktirao proizvođače i u cijelu priču uključio Luku i Ognjena. Zajedno su otputovali u Švedsku i uvjerili se u ispravnost sustava i tu je sve krenulo.

Luka Čović naglašava kako je ovo prvi takav stroj u Sredozemlju i dodaje kako su oni, odnosno tvrtka Clean Blue, potpisali ekskluzivni ugovor o zastupništvu za Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Iako su u montaži trebali pomoći švedski partneri, zbog situacije s koronavirusom nisu uspjeli doći u Hrvatsku. Stroj su montirali sami uz pomoć prijatelja i obitelji bez kojih sve to ne bi bilo moguće.

Radi se stroju koji mehanički čisti trup plovila u moru bez korištenja kemijskih sredstava. Nečistoće padaju u spremnik koji se nalazi na dnu stroja, a talog se zbrinjava na ekološki prihvatljiv način.

Kad plovilo uđe u područje stroja, stražnja se vrata zatvaraju i sprječavaju izlazak nečistoća. Sve što se očisti pada u spremnik, a te nakupine periodički čiste ovlaštene tvrtke. – pojašnjava Čović.

Artuković dodaje kako je ovaj sustav čišćenja raširen i prepoznat u Švedskoj. U marini koju su posjetili većina koristi ovaj sustav, a koper su zamijenili epoxy premazom. Čišćenje je puno jednostavnije i velike su uštede.

Novi sustav za čišćenje uskoro kreće s radom, a potencijal je velik. Čović ističe kako je namijenjen većini plovila, a to su plovila veličine do 16 metara. Za ovaj sistem nisu pogodni katamarani, plovila s dvije kobilice, jedrilice s bulbom koji je veći od 45 centimetara. Nekoliko je izuzetaka, ali većina barki do 16 metara može koristiti ovaj sustav.

Mi smo prije par dana napravili jedan test, sve je prošlo super. Četke i cijeli stroj odlično rade. Mi stvarno želimo izaći u susret ljudima da vide da je to korisna stvar. Uštedit će puno novaca ako se to redovno održava. Uskoro će izaći cjenik, a godišnja karta će biti sigurno upola od redovne cijene. – govori nam Artuković.

Kako bi se građani bolje upoznali s ovim sustavom, u tijeku je promotivni tjedan. Svi zainteresirani mogu doći, vidjeti i besplatno očistiti svoju barku.