Da žena na brodu donosi nesreću ipak nije istina, a u to nas je uvjerila i Ariana Percan iz Raklja. Na brodu je od malih nogu, a dizanje mreža nije joj strano.

Ariana Percan iz Raklja krenula je na more od malih nogu uz tatu. Sve je krenulo iz hobija, bacanje mreža iz male batane. Danas imaju obrt i bave se ribarstvom, a ljeti voze turiste po Raškom zaljevu.

Sezona je orada i Ariana je na moru gotovo svaki dan.  Na more se ne ide jedino u slučaju lošeg vremena. Ariana ističe da ribe nema previše, ali ima dovoljno za potrebe ribara.

Krenuli smo u šest sati ujutro dizati mreže koje su bačene u more dan prije. Ukupno četiri mreže po dvijesto metara jer je kanal limtiran na osamsto metara. – ističe Ariana.

Kažu da žena na brodu donosi nesreću, međutim ovdje to nije slučaj. Ali ipak, ribarstvo nije djelatnost u kojoj ima puno žena. Ariana ističe kako nije teško zbog današnje mehanizacije. Nije zahtjevno, ali treba imati strpljenja. – naglašava Ariana.

Bacamo se natrag na posao. Mreže treba očistiti i pripremiti za večer kad idu ponovno u more. Ariana nam pojašnjava kako mreže treba dobro očistiti, ne smije ostati prljavštine. Ako se ne očiste sve grančice, mreža se neće dobro otvoriti i neće biti ulova.

Ariana je na kraju ipak zadovoljna. U mrežama je danas bilo nešto više od dvadeset kilograma ribe. Najviše su bile zastupljene orade, pokoji brancin, palamida… miješana riba. Sad je sezona pri kraju pa se niti ne može očekivati više.