LAG Južna Istra organizira besplatni ciklus radionica pod nazivom Održivom poljoprivredom do zaštite bioraznolikosti, financiranih od strane Istarske županije,  koja će se održati na tri lokacije:

  • Srijeda, 4.10.2023. Rovinj,  Dom kulture, Velika dvorana na II. katu, Trg Maršala Tita 12, s početkom u 18 sati
  • Četvrtak, 5.10.2023.  Medulin, DVD Medulin, Biškupije283, s početkom u 18 sati
  • Petak, 6.10.2023.   Vodnjan – Dignano, Dom mladih, Istarska ulica 1, s početkom u 18 sati

Voditeljica radionice je gospođa Silvija Kolar, koordinatorica udruge Biovrt – u skladu s prirodom iz Čakovca koja od 2012. godine vodi edukacije i radionice o vrtlarenju.

Teme ciklusa predavanja:

  1. PREDAVANJE/RADIONICA U TRAJANJU do 2 SATA: BIORAZNOLIKOST KAO TEMELJ ODRŽIVE POLJOPRIVREDE

– Sudionici će naučiti osnove očuvanja biološke raznolikosti i važnosti očuvanja starinskih sorti. Predavačica će otkriti neke trikove na koji način na svom imanju privući pomagače koji će smanjiti posao i poboljšati rezultate u vrtu, ali i na koji način svakodnevnim izborima pomaći očuvanju bioraznolikosti.

  1. PREDAVANJE/RADIONICA U TRAJANJU do 2 SATA: ODRŽIVE POLJOPRIVREDNE PRAKSE

– Sudionici će biti upoznati s brojnim organskim vrtlarskim metodama koje uključuju očuvanje bioraznolikosti te suradnju s prirodom. Neke od njih su: regenerativna poljoprivreda, vedska poljoprivreda, šumski vrt, prirodno poljodjelstvo … Takve metode su, osim dobrobiti uzgoja zdrave hrane, održivo rješenje za zdravi okoliš i rješenje za klimatske promjene. Metode su razumljive i primjenjive i za velike i za male vrtove.

  1. PREDAVANJE/RADIONICA U TRAJANJU do 2 SATA: DOBRE ORGANSKE TEHNIKE

– Na predavanju će sudionici saznati kako uzgajati zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Isto tako, saznat će prirodne metode povećanja plodnosti tla i kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane. Predavačica će polaznike upoznati s dobrim organskim tehnikama i vrtlarskim trikovima koje i ona sama primjenjuje na vrtu, a koje pomažu uspostavu ravnoteže u vrtu te olakšavaju i smanjuju posao.