Nakon uspješno realiziranih radionica koje su se održale prošli vikend u Vodnjanu, nastavlja se se ciklus radionica u sklopu festivala INTERNATURAL Changemakers Festival.

Udruga ISTARSKO- Ekomuzej iz Vodnjana, zajedno s partnerskom udrugom INFORMO  i učilištem INTERNATURAL pripremila je bogat program za ovogodišnji, treći po redu “INTERNATURAL Changemakers festival – festival teritorijalne regeneracije” u Vodnjanu – Dignano. Festival je započeo 30. rujna, a traje sve do 3. studenog. Posjetitelje očekuju brojne besplatne radionice, od izrade suhozida i lokvi do promocija i degustacija tradicionalne istarske kuhinje.

Priprema i degustacija istarske supe

U srijedu, 11. listopada posjetitelje očekuje Radionica pripreme istarske supe. U vodnjansku Kuću tradicija – Ekomuzej Istrian de Dignan u 19.30 u goste stižu članovi udruge Agrorovinj koji će za posjetitelje pripremati istarsku supu. Udruga Agrorovinj zbog svog je angažmana za očuvanje i promociju istarske supe dobila Slow food INTERNATURAL nagradu za vrednovanje tradicionalne istarske supe.

Interpretacijska šetnja kroz povijest ploda masline

U subotu 14. listopada održat će se interpretacijska šetnja kroz povijest ploda masline. Polazak je u 10.00 sati s Didaktičke farme u Vodnjanu. U fokusu interpretacijske šetnje koju vodi Helena Pola, turistički vodič i interpretator baštine su drvo i plod masline. Posjetitelji će također imati priliku kušati maslinovo ulje i patte od maslina u kući tradicija.

Izrada lokve na Didaktičkoj farmi

U sklopu projekta INTERNATURAL Changemakers festival, Didaktička farma dobiti će lokvu koja će služiti kao izvor pitke vode za životinje koje se nalaze na farmi. Za izradu lokve zadužen je Alen Čikada koji će svim polaznicima radionice, u subotu i nedjelju 14. i 15. listopada od 10.00 do 15.00 sati prikazat kako se gradi i obnavlja tradicionalna lokva.

“INTERNATURAL Changemaker’s festival – festival teritorijalne regeneracije” je dugoročni projekt razvoja teritorija koji teži povezivanju i osnaživanju zajednica. Festival organizira udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana zajedno s udrugom INFORMO i učilištem INTERNATURAL, uz potporu Grada Vodnjana, Istarske županije, Good food good farming zajednice te Zaklade Istra.

Detaljan program radionica i prijave OVDJE ili na Facebook stranici udruge.

INTERNATURAL Changemaker’s festival – PROGRAM

Srijeda, 11.10.2023.
19.30 – 21.30 – ENOGASTRO EVENT: Priprema i degustacija istarske supe

Subota, 14.10.2023
10.00 – 15.00 – RADIONICA: Izrada lokve na Didaktičkoj farmi
10.00 – 12.00 – ŠETNJA: Interpretacijska šetnja kroz povijest maslina

Nedjelja, 15.10.2023.
10.00 – 15.00 – RADIONICA: Izrada lokve na Didaktičkoj farmi

Četvrtak, 19.10.2023.
19.00 – 20.00 – PREDAVANJE: Potencijal tradicijske gastronomije u turizmu
20.00 – 21.30 ENOGASTRO EVENT: Vrsaranski amareti – tradicionalni recept, priprema i degustacija

Petak, 20.10.2023.
10.00 -12.30 – IZLOŽBE I PROJEKCIJE: Good food good farming – budi i ti dio promjene: Ozelenjavanje trga Statuta – otvorenje land art-a; Izložba radova osnovnoškolske djece, vrtića i osoba s posebnim potrebama;
19.00 – 20.00 – GLAZBA: Nastup harmonikaša OKUD Istra
20.00 – 20.15 – IZLOŽBE I PROJEKCIJE: Projekcija i prezentacija kratkog dokumentarnog filma Liliie Hrynchuk – Vodnjanske tradicijske igre
20.30 – 22.00 – ENOGASTRO EVENT: INTERNATURAL FOOD LAB – probajte uz našu istarsku kuhinju i specifičnu inozemnu

Subota, 21.10.2023.
10.00 – 12.00 – PREDAVANJE: Lokve – zašto su važne za okoliš i bioraznolikost, predavanje
10.00 – 12.00 – RADIONICA: Ekotisak – izradi svoju platnenu torbu ukrašenu bojama biljaka
13.00 – 13.30 – PREDAVANJE: Agrošumarstvo u praksi: reprezentativni primjeri agrošumarstva u Istri
13.30 – 15.30 – PREDAVANJE: Tartufi – od sadnice do plantaže

Nedjelja, 22.10.2023.
10.00 – 10.30 – RADIONICA: Ekotisak – izradi svoju platnenu torbu ukrašenu bojama biljaka – odmotavanje rezultata i preuzimanje;
10.30 – 12.00 – RADIONICA: Pokazna prezentacija recikliranja papira;
13.00 – 13.30 – RADIONICA: Inteligencija biljaka;
13.30 – 15.30 – ENOGASTRO EVENT: Microgreens – značaj, uzgoj i degustacija

Ponedjeljak, 23.10.2023.
18.00 – 21.00 – ENOGASTRO EVENT: Kreativna bumbarska kuhinja, prezentacija i degustacija

Petak, 3.11.2023.
9.00 – 16.00 – Okrugli stol – INTERNATURAL nositelji promjena za teritorijalnu regeneraciju