Prošle godine u travnju započela je izgradnja sustava javnog navodnjavanja Červar Porat –Bašarinka. Zajedno s ministricom poljoprivrede, Marijom Vučković, provjerili smo situaciju na terenu.

Prije pet godina krenula je provedba Nacionalnog projekta navodnjavanja u Istarskoj županiji. Otvoren je tad sustav za navodnjavanje u Kaznionici u Valturi. Izgradnjom sustava vrijednog 60 milijuna kuna omogućeno je navodnjavanje 440 Hektara na području kaznionice.

Već je tada bila gotova projektna dokumentacija za izgradnju sustava Červar Porat – Bašarinka, čekalo se otvaranje natječaja za korištenje sredstava iz Europskih fondova.

Prošle je godine u travnju započela izgradnja tog sustava javnog navodnjavanja;  Červar Porat – Bašarinka.

Akumulacija je površine šesnaest hektara i nešto manje od milijun kubika vode. – ističe Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije i dodaje – Voda će se puniti iz vodovoda tijekom zimskih mjeseci, a tako akumulirana voda će se nakon toga distribuirati poljoprivrednicima na njihove poljoprivredne površine. Ovo će biti najjeftinija voda koju naši poljoprivrednici mogu dobiti. Cijena će biti formirana ovisno o troškovima dostribucije vode i to će biti za njih jedan izvor vode koji je stalan, koji neće ovisiti o klimi i padalinama. Poljoprivrednici će moći organizirati svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Projekt vrijedan 110 milijuna kuna financira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, sredstvima iz Europske unije.

Dovršetkom izgradnje javnog sustava za navodnjavanje, koji je planiran 2021. godine, iz ove akumulacije moći će se navodnjavati 555 hektara poljoprivrednih površina. Svaki će poljoprivrednik dobiti mogućnost priključka bez naknade, a kubik vode koštati će ga između dvije i dvije i pol kune.