Ponudit ćemo vam danas dio vinske priče o dizajnu boce. Tim se bave različiti zanatski profili; dizajneri, grafičari… amateri i profesionalci, pilci i oni koji to nisu. Boca je često odlučujuća za oko, a vino bi trebalo biti za nepce.

Probajmo promisliti kako bi bilo dobrim vinom napuni bacu bašta da je, da ima tek one podatke koje po zakonu treba sadržavati, a da se čepi klasuncom od trukinje. To je nemoguće, barem u Istri gdje se vinari naprosto natječu tko će imati ljepšu etiketu, bolju priču, bokun prošlosti, toponimiju, svece i svetice.

Dizajnom etiketa vina Studio Sonda osvaja brojna priznanja i nagrade te postaju vodeći u toj branši. Ističemo trofejni projekt koji na zanimljiv način priča o prirodnosti vina.

Estetski kraj na etiketnom vinskom putu završit ćemo u tvornici u supetarskom Etikgrafu. Dizajnirane etikete ondje dobivaju konačan oblik za što su udijeljena brojna priznanja.

Skrb o boci i brendiranja vina počinje devedesetih godina s podizanjem novih vinograda. Tada je na vinski put krenua vlak s desetak vagona.

Pilato čuva sve etiketa a tako rade i drugi vinari. Na kraju će to biti lijepa povijest označavanja vina u Istri. Skromni dio te priče je i reportaža koju smo vam ponudili.