Treći Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede te uz partnere konferencije, Hrvatske šume, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu i Istarsku županiju održani su u Puli 27. i 28. listopada 2022. godine te su okupili 400 posjetitelja iz cijele Hrvatske. Ovom prilikom su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelili nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je upućeno 37 ugovora o potpori ukupno vrijednoj više od 106 milijuna kuna. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je i ovom prilikom poslao poruku da su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo strateški prioritet ove Vlade, da je prehrambena sigurnost važnija nego ikad te da će Vlada nastaviti snažno podržavati domaće proizvođače hrane. Ministrica poljoprivrede je tijekom predstavljanja Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027. objavila da je Europska komisija upravo odobrila hrvatski Strateški plan, ključan za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova. 

Na skupu je istaknuto da su novih 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana poluga razvoju produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenju kvalitete života na ruralnim područjima, razlozi zbog kojih je Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 % te na taj način povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura. 

Ovogodišnja konferencija uključivala je edukativne prezentacije na temu šumskih resursa i protupožarne zaštite šuma koje su na zanimljiv način prikazali predstavnici Hrvatskih šuma, interaktivne panel rasprave na temu primjera dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi, međuresorne suradnje i utjecaja klimatskih promjena na prehrambenu sigurnost, dok je program prezentacija zaokružen predstavljanjem nove financijske perspektive u sektoru ribarstva i akvakulture, za koji je do 2027. osigurano 2,6 milijardi kuna. Tijekom konferencije, proizvođači iz raznih dijelova Hrvatske imali su priliku izložiti svoje domaće poljoprivredno-prehrambene proizvode, od kojih mnogi nose oznake zaštićene izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU.  

Kroz Program ruralnog razvoja je do sada u hrvatsku poljoprivredu isplaćeno 17,3 milijardi kuna, pri čemu je u Istarskoj županiji ugovoreno 828 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 670 milijuna kuna. Novi ugovori dodijeljeni na konferenciji omogućit će ulaganja kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, navodnjavanje i modernizacija na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i unaprjeđenje društvene infrastrukture u ruralnim područjima  i modernizacija u predindustrijskoj preradi drva.