Agencija za ruralni razvoj Istre u suorganizaciji Istarske županije, organizira 12. izdanje manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre – DOVAI 2022. Kroz četiri vikenda u studenom deset agroturizama diljem istarskog poluotoka otvoriti će svoja vrata i pripremati istarske specijalitete po promotivnim cijenama.

U petak, 28. listopada 2022. godine održalo se svečano otvorenje manifestacije DOVAI kod ovogodišnjeg domaćina agroturizma Pod čeripnjon u Svetom Petru u Šumi. Sve prisutne pozdravio je direktor AZRRI-a, Igor Merlić, kazavši kako Agencija organizira manifestaciju DOVAI dvanaestu godinu za redom te kontinuirano radi na promociji tradicionalne istarske gastronomije, omogućavajući na taj način produženje turističke sezone te kreiranje sadržaja u ruralnim krajevima Istre. Smatra kako je ova manifestacija postavila standarde kroz godine organizacije te kako se nada da će agroturizmi biti popunjeni te da će posjetitelji u velikom broju kušati istarske delicije.

Eno gastronomska manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre već dvanaestu godinu okuplja agroturizme diljem Istre, a sve u cilju obogaćivanja turističke ponude i produženja turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava i reinterpretaciju tradicionalne istarske gastronomije. Sve ove godine rada na valorizaciji tradicionalne istarske gastronomije i promociji istinskih okusa rezultirale su na način da svi posjetitelji iz godine u godinu iščekuju svako novo izdanje manifestacije.

Manifestacija započinje prvog vikenda u studenom, a odvijati će se kroz četiri subote i nedjelje u sljedećim terminima: 5.-6., 12.-13., 19.-20. i 26.-27.11.2022. godine. Agroturizmi uključeni u manifestaciju nudit će jelovnik po promotivnoj cijeni koji uključuje aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salatu te desert. Rezervacije termina su obavezne te se vrše direktno na kontakt broj željenog agroturizma. Sve  informacije u svezi  ponude na pojedinom agroturizmu, mogu se pronaći na službenoj stranici manifestacije

Posjetitelji ovogodišnje manifestacije imat će priliku kušati domaće tradicionalne specijalitete te doživjeti pravi ugođaj u ruralnom ambijentu Istre. U ovogodišnjoj manifestaciji će sudjelovati agroturizam Cerovac iz Nedešćine, agroturizam Dušani iz Pazina, agroturizam Giovanna Allegra iz Šumbera, agroturizam Montižel iz Grožnjana, agroturizam Pineta iz Sv. Martina kraj Nedešćine, agroturizam Sia iz Vodnjana, agroturizam Štefanić iz Kaldira kraj Motovuna, agroturizam Ondina iz Svetvičenta, agroturizam Pod čeripnjon iz Sv. Petra u šumi te stancija Buršić iz Vodnjana.

Pojedini agroturizam nudit će jelovnike na bazi namirnica iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s raznoraznim doživljajima poput posjeta životinjama na domaćinstvu, nastupa folklora, pa sve do prezentacije vlastitih ali i proizvoda s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U cilju spajanja gastro i outdoor aktivnosti, u sklopu svakog agroturizma upotpunjena je ponuda dodatnim sportsko-rekreativnim sadržajem te svi posjetitelji moći će posjetiti bike i trail staze smještene uz pojedine agroturizme. U sklopu ovogodišnje manifestacije s glavnim ciljem dodatne promocije, snimljen je promotivni video u kojem se prikazuju ljepote ruralnih istarskih domaćinstava.

Četvrtu godinu za redom organizira se Foto natječaj „Doživljaj agroturizama Istre“ “ pod sloganom „Okusi. Doživi. Fotkaj“, putem kojega će tri najkreativnije fotografije biti nagrađene. Putem službene Facebook stranice provodit će se nagradni natječaj u kojem će pratitelji stranice, ispunjavanjem zadanih uvjeta, biti nagrađeni besplatnim jelovnikom za dvoje u određenom agroturizmu.

Tragovi burne istarske prošlosti i težačkog načina života stanovnika istarskog poluotoka utkani su u tradicionalnoj autentičnoj gastronomiji, koja je osim jela sačuvala običaje, načine pripreme, legende ali i sam način kuhanja. Sve to ostavilo je značajan otisak na lokalnu gastronomiju, kulturu i običaje te upravo manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre kroz istinske doživljaje prepričava tradicionalnu istarsku kuhinju baziranu na namirnicama koje uzgajaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Opstanak ruralnog teritorija Istre moguć je putem poljoprivrede i stočarstva, kojima čuvamo prostor i bioraznolikost te gradimo temelje održive i otporne gastronomije, koja počiva na kvalitetnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za turizam i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, te u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije, Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i Hrvatskom gospodarskom komore, Županijskom komorom Pula.