Poticanje i edukacija mlađih generacija na uzgoj poljoprivrednih proizvoda jedan je od ciljeva projekta Slow food mladi na djelu. Nakon završetka provođenja, rezultatima su zadovoljni svi partneri.

Poticanje mlađe generacije na uzgoj poljoprivrednih proizvoda

Na didaktičkoj farmi u Vodnjanu okupili su se  partneri projekta Slowfood mladi na djelu koji je uspješno zaključen nakon 18 mjeseci. Denis Sgagliardi iz udruge Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana ističe kako je kroz projekt odrađeno jako puuno aktivnosti; od radionica s najmlađima do profestionalnih edukacija s lokalnim -poljoprivrednim gospodarstvima. Također, na glavnom trgu u Vodnjanu promovirali su se njihovi proizvodi, a radilo se i na presidiju za Vin de rosa, tradicionalno desertno vino od prosušenog grožđa. Predsjednik udruge Istarsko, Dino Babić dodaje se rezultati projekta već vide te ostavljaju iza sebe puno iskustva. Alessandra Vila iz asocijacije Slow food Internatural pojašnjava kako je glavni cilj projekta bio potaknuti mlađe generacije na kontinuirani uzgoj poljoprivrednih proizvoda, a udruga Istarsko uspješno je to odradila.

Osnivanje učilišta Internatural kao glavni rezultat projekta

Razne edukacije, radionice i ostale aktivnosti koje su doprinijele promociji i razvoju lokalnih proizvođača proizašle su upravo iz ovog projekta. Ipak, najvažniji rezultat je osnivanje učilišta Internatural koje će u suradnji sa Slow foodom organizirati edukacije u edukativnim parkovima.

Ivana Antolović Smoljan iz Hrvatskog šumarskog instituta radila je projektnu dokumantaciju za didaktičku farmu koja je uspješno realizirana. Trenutno rade na projektu edukacijskog parka u jednom rasadniku koji će služiti za edukaciju za proizvodnju hrane bez pesticida. Posjetitelji će tamo moći doživjeti tradicionalnu istarsku proizvodnju.

U Vodnjan su stigli i partneri iz Centra za održivi razvoj iz Lovasa koji će se također uključiti u Slow food zajednicu. Lucija Džigumović ističe kako su se u projekt uključili jer se nalaze na području gdje se većinom bave poljoprivredom, puno je malih proizvođače koji koji su već okupljeni u Agro klaster.

Iako je projekt gotov, partneri i dalje nastavljaju raditi na promociji poljoprivredno prehrambene baštine i prenošenju znanja mlađim generacijama.