Izabela po domaću fragola ili fragula nekima je omiljena zobatica. Drugima su grozdovi te samorodne loze neugodna okusa. Enolozi će se pozvati na zakon i kazati – trgovanje vinom fragole nije dopušteno.

Berba grožđa je dobrano iza nas, te smo već poželjeli koju črh. U Istri će vam listopada ponuditi fragulu, fragolu… izabelu! Koja je prva domovina ovog hibrida – mješanca, s kim je u braku, kad je nastala i zašto neki izbjegavaju izabelu?

Otporna na bolesti i štetnike

Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču pojašnjava kako je izabela zapravo križanac američke vrste loze Vitis Labrusca i francuske sorte Meslier Petit. Smatra se da je križanac nastao u 19. stoljeću nakon čega se počeo širiti najviše po Europi. U početku je taj uzgoj bio nešto intenzivniji zbog otpornosti ove sorte na bolesti i štetnika na korijenu. Kasnije je zbog nepovoljne arome uzgoj znatno smanjen i ograničen.

Zabrana proizvodnje vina i destilata od fragole

Svi proizvodi koji od fragole nastaju fermentacijom na našem tržištu nisu dopušteni. U grožđu, najboljem daru svake loze, može se uživati do mile volje. Tomislav Plavša iz Instituta poljoljoprivredu i turizam u Poreču ističe kako je fragola direktno rodni hibrid, a rodni hibridi su sorte vinove loze od kojih je po važećem Zakonu o vinu zabranjeno proizvoditi proizvode koji su prethodno bili podvrgnuti alkoholnoj fermentaciji. Dopuštene su prerađevine. Mošt, sok, marmelade i pekmezi nisu problematični kao ni ostali proizvodi koji ne idu u proces fermentacije.

Fragola je dvorišna loza, loza pridvratlja. Veliki listovi prave hladovinu, a zdrave i pesticidima neotrovane bobice neki rado jedu. U Velom Ježenju ispod pergole od fragole razgovaramo s Zlatkom Kotigom i Karmen Baračić. Zlatko Kotiga govori nam kako je fragolu posadio njegov otac za hlad nad šternom. Iz konobe vadi bocu fragolina staru preko deset godina. Donijela mu je sestra iz Italije. Neke države uz posebne uvjete prerade, dopuštaju prodaju vina fragole. Taj je slučaj i u susjednoj Italiji. Karmen Baračić prisjeća se kako su imali loze fragole u vinogradima, a pokojni otac govorio je kako se za vrijeme berbe nju ostavlja. Vino se od nje, ističe, nije nikad proizvodilo.

Nisu sve samorodne i visokootporne sorte zabranjene i u nas se mogu gajiti šajbac, španjolo i još neki trsovi. Tu kemijska industrija i komercijalni uzgoj gube, ali je ljudsko zdravlje na golemom dobitku.