Teran je više od vina – on je dio istarskog identiteta. Stoljećima prisutan u vinogradima, pratio je svakodnevicu, običaje i svečanosti. Danas, kao simbol istarske vinske kulture, teran pokazuje koliko se tradicija može spojiti s modernim pristupom, nudeći čitav spektar stilova koji pričaju priču o Istri.
Teran je povijesno najznačajnija autohtona crna sorta grožđa u Istri. U 19. stoljeću zauzimao je čak 80% istarskih vinograda, a prvi pisani tragovi datiraju iz 1641. godine. Najpoznatiji spis o njemu svakako je klasifikacija sorata koje se uzgajaju na području Barbana iz 1824., djelo barbanskog kanonika Petra Stankovića.
Ova potentna sorta iznimno je zahvalna u podrumu – od nje se proizvode različiti stilovi vina: od svježih i pitkih pjenušaca, preko popularnih roséa i mladih elegantnih vina, do robusnih crnjaka za dugo odležavanje, pa čak i desertnih vina u posebnim berbama.
Pjenušci od terana
Zahvaljujući izraženim prirodnim kiselinama, teran je izvanredna sorta za proizvodnju pjenušaca. U Istri ih nalazimo u različitim stilovima, od onih svježih i lepršavih do ozbiljnijih, odležanih varijanti.
Klasična metoda
Pjenušac proizveden klasičnom metodom često se radi u stilu blanc de noirs. Krasi ga slamnato žuta boja i kristalna bistroća. Na mirisu se otvaraju fine note zrelog voća, kvasaca i nježne nijanse jagode. Na nepcu je suho, elegantno i skladno, izvrsno kao aperitiv ili pratnja hladnim predjelima. Poslužuje se u čaši za odležani šampanjac.
Charmat metoda
Charmat metoda, odnosno vrenje u velikim inox tankovima, naglašava svježinu i voćnost terana. Ova tehnika daje pjenušac živahnog karaktera, intenzivne boje i bogatih mirisa. U čaši se otvaraju note crvenog bobičastog voća – najčešće maline, jagode i višnje – uz lagane cvjetne tonove. Na nepcu je vino svježe, lagano i pitko, s naglašenim mjehurićima koji ga čine posebno privlačnim u toplijim danima. Idealno se poslužuje kao aperitiv ili uz lagana predjela i riblja jela.
Mirna vina od terana
Rosé od terana
Rosé od Terana pravi je ljetni hit, posebno omiljen među mlađom publikom. Odlikuje ga elegantna boja lososa, dok na mirisu dominiraju nota višnje, maline i jagode. Suho, svježe i pitko vino, koje ostavlja lijep i dug trag u ustima. Izvrsno se sljubljuje sa složenim salatama.
Mladi teran
Iako Teran često najbolje pokazuje svoj karakter nakon odležavanja, tradicija proizvodnje mladog vina duga je stoljećima. Na tržište najčešće izlazi nakon godinu dana odležavanja koje se odvija u kombinaciji velikih inox posuda s odležavanjem u drvenim bačvama. Krasi ga rubin boja i naglašena voćnost koja osvaja na prvi gutljaj.
Odležani teran
Odležani teran je vino koje može stati uz bok najboljim svjetskim crnim vinima. Na tržište izlazi tek nakon minimalno četiri godine. Najčešće odležava u kombinaciji velikih drvenih bačvi i manjih barriquea.
Vino je duboke rubin crvene boje, bistro je i gusto. Na mirisu dominiraju note kupine, borovnice koja se miješa sa malo višnje. Pojavljuje se i nota čokolade, kave i likviricije. Na nepcu je toplo, mekano i zaokruženo, s dugotrajnim after tasteom. Vino je suho, toplo, mekano i krasi ga jedan lijepi after taste. Najbolje ga je poslužiti u velikoj bordoškoj čaši, uz raskošna mesna jela.
Teran je puno više od „još jedne sorte“ – on je istarski simbol, dio tradicije, ali i budućnosti regije. Njegova svestranost i potencijal omogućuju vinarima da stvore cijeli spektar vina koja osvajaju i domaće i svjetske ljubitelje vina.