Na Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića ove je godine stiglo 30% više uzoraka nego prijašnjih godina, ukupno oko 700 uzoraka od kojih je 317 malvazija, 325 ostalih vina te 58 alkoholnih pića. Na ocjenjivanju su sudjelovali ocjenjivači iz 17 zemalja te dvadesetak vježbenika. 

I ove smo godine, zajedno s našim suradnikom sommelierom Emilom Perdecom krenuli u obilazak šampiona Vinistrinog ocjenjivanja. Otkrivamo najbolje ovogodišnje mlade i zrele malvazije i terane te najbolji mladi refošk.

Ljepota natjecanja na Vinistri je što se vrlo često događa da mlade i nepoznate vinarije osvajaju šampionske titule u pojedinim kategorijama. Ove godine je to slučaj u kategoriji mlade malvazije gdje je trijumfirala vinarija Kadum iz Poreča. Ivan Kadum priznaje kako je to za njih bilo veliko iznenađenje. Naglašava kako su s proizvodnjom kvalitetnih vina započeli prije tri godine, a već su lani dobili zlatnu medalju za mladu malvaziju. Vinogradi se prostiru na šest hektara, a nalaze se u okolici Poreča.

Nakon mnogobrojnih nagrada koje je vinarija Dobravac iz Rovinja osvajala za svoja vina, posebice za terane u kategoriji svježeg i zrelog terana, ove su se godine okitili i titulom najbolje zrele malvazije. Damir Dobravac pojašnjava kako proizvode pet različitih vina od malvazije, dvije mlade i tri zrele. Ovogodišnji šampion je vino malo kasnije berbe, pet dana hladne maceracije nakon koje slijedi kraće odležavanje u drvenim bačvama od 500 i 220 litara.

Ovogodišnji najbolji mladi teran dolazi iz Brkača, iz vinarije Fakin kojoj je ovo treća titula za najbolji mladi teran. Marko Fakin pojašnjava kako teran dolazi iz nasada koji su zasađeni od 1963. pa sve do 2009. godine. Njihova želja je upravo promocija mladog terana koji je uz zreli sve prepoznatljiviji na tržištu.

Nagrada za najbolji zreli teran ove godine odlazi u vinariju Benvenuti u Kaldir. Grožđe za ovo vino dolazi s dva najbolja svjetska položaja u Kaldiru i u Motovunu. Nikola Benvenuti ističe kako se radi o liniji Anno Domini koja od ove godine nosi ime njihovog prerano preminulog oca Livija Benvenutija. 

Šampionska titula za najbolji mladi refošk odlazi u Pobege kraj Kopra. Damjan Jogan ponosan je što je njihova vinarija nakon pet godina ponovno osvojila šampionsku titulu za refošk koji se uzgaja na području između Bertoka i Svetog Antona, jedne od najboljih pozicija za refošk na tom području. Naglašava kako nagrađeno vino, kao i prethodno dolazi iz bačve stare 100 godina.