Vinove pipe, narodno poznate kao kusi ili ladruni, nisu toliko česti štetnici vinove loze, ali ako se pojave u vinogradu mogu prouzročiti velike štete. Posjetili smo dva vinogradara, u čijim su se vinogradima pipe pojavile.

U vrijeme kad krene buđenje vinove loze, bude se i vinove pipe koje vinogradarima ne dopuštaju miran san. Noću kreću problemi, kad se iz zemlje dižu na loze i oštećuju pupove kojima se hrane. Doriano Šegota svake godine u vrijeme pupanja vinograda noći provodi u skupljanju ovih štetnika.

Noćno skupljanje i uklanjanje pipa iz vinograda

U 23 sata stižemo u vinograd i krećemo u skupljanje pipa. Doriano nam pojašnjava kako pipe jedu pupe i kako mogu prouzročiti velike gubitke. U vrijeme kad se loza budi, on nekoliko noći provodi u vinogradu skupljajući te štetnike. Najkritičnija su mi tu dvadeset i pet reda koje obilazim svaku noć gdje nalazim oko 1300, 1400 pipa. Prije četiri godine mi se dogodilo da su napravile veliku štetu. Oštetile su pupove koji se nisu razvili, a oni koji su se naknadno razvili nisu imali ploda. Jedan od razloga zašto ne tretiram je zato što sam u ekološkoj proizvodnji, ali svakako i činjenica da bi se tretiranjem uništile i druge životinjice, uključujući i one korisne. Ovako izgubim 4,5 noći i riješim taj problem.

Vinove pipe hrane se tek probuđenim pupovima vinove loze čime se smanjuje prinos grožđa. Kod uzastopnih jačih šteta, kroz nekoliko godina može doći i do sušenja loze. Najučinkovitiji način suzbijanja pipa je mehaničko uklanjanje ili spriječavanje dizanja na vinovu lozu. Insekticidi nisu od velike pomoći jer zbog njihove prirodne otpornosti nemaju veliki učinak.

Velike štete u vodnjanskom vinogradu

Vinove pipe pojavile su se u jednom od vinograda koje obrađuje Lorenzo Biasol. Nažalost, ovdje su napravile veliku štetu. Lorenco nam govori kako je šteta sigurno veća 50%. Prošle godine je situacija bila potpuno uredna, nije bilo nikakvih šteta. Ove sam ih godine primjetio posljednjih dana vezidbe. Ali bio sam uvjeren da to nije ništa strašno jer su bili na posljednjim pupovima koje sam ionako skidao. U tri dana se sve to izdogađalo i štete su jako velike.

Tri su pipe koje se spominju kao štetnici vinove loze. To su crna, prugasta i šarena. Mi smo na terenu naišli samo na prugastu. Osim listovima vinove loze, ona se hrani i drugim lišćem, a njihove ličinke žive na korjenu vinove loze. Iako osim pupova, izjedaju i list vinove loze, kad je vegetacija krenula, opasnosti od šteta više nema.