Vinogradarske ferije su gotove. Već s prvim ljepšim vremenom u siječnju kreće se s orezivanjem trslja. Nakon uspješne rezidbe, vezidba nikada nije bila brža.

Tri su načina vezivanja loza u Istri; tradicionalno z bekvami, bekami, venkami ili u standardu vrbinim šibljem, s metalnom zakačkom ili baterijskom vezačicom. Postoji i četvrta; ostaviti ih neorezane i nevezane pak ča bude – bude. Na Labinšćinu idemo vezati mlade loze sa zakačkom.

Lari Juričić, istaknuo je prednosti upotrebe inoks zakački u svojim vinogradima. Zakačka uvijek stoji na žici, i kad je vrijeme koristi se za vezivanje loza. Mi ih koristimo već tri godine. Vjerujem da bi trebale trajati barem 10, 15 godina.

Vizidba, bolje reći, polaganje loze na žicu traje kratko i s minimalnim brojem radnika. Jedan može povezati hektare vinograda.

Jednako brza vezidba je s baterijskom vezačicom. Kad su stvoreni preduvjeti, dakle, kad su loze orezene, u tren je loza na donjoj žici.

Dean Visintin pokazao nam je kako funkcionira električna vezačica koju on koristi već deset godina. Ima vezivo koje može biti od plastike ili papira. Kroz sredinu prolazi jedna tanka nit koja daje snagu da se tijekom vegetacije ne odvežu. Brzina vezanja je 0,3 sekunde za jedan vez. Prije mi je za 1300 loza, kolko ih imam ovdje, trebalo dan i pol. Sad je vezivanje gotovo za dva i pol do tri sata. 

Čini se kako je lakše do vezačice i zakački nego do bekve, nekada jedinog veziva za loze. Bekve koriste vremenitiji ljudi za stare nasade. Ima izuzetaka. 

Goran Baćac iz Kukurini ističe kako su beke dio tradicije. Dodaje kako pamti kako je nono Tonin uvijek imao vezane beke oko pasa. Još je on posadio bekvare koje i danas koriste. Za vezidbu u njihovim vinogradima glavni i odgovorni je Miro Tončić.

Bekva za razliku od spomenutih materijala je živi organizam. Trebu je ubrađivati, uređivati i orezivati i to u pravoj luni. Miro Tončić pojašnjava kako se beke režu kad je mlaj, dan prije i dva dana kasnije. Ne moraš imati fakultet, ma vezivanje z bekvami je umijeće.

Rezidbom i vezidbom, na početku vinogradarske godine, definira se urod. Ipak na dugom putu do berbe ima previše prepreka.