U Parku prirode Učka, svečano je otvoreno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak arhitekta Ivana Juretića. Sklonište je smješteno planinskom grebenu u blizini vrha Kremenjak, odakle se pruža pogled na Kvarnerski zaljev i Istru.

FOTO: Park prirode Učka

Objekt je ovoidne forme, a sastoji se od vanjske opne koja je stavljena od suhih grana te formom i materijalom podsjeća na gnijezdo. Sklonište je jajolika oblika, a predstavlja raspuknuto, izvaljeno jaje. Površina skloništa koje pruža zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon je 12 kvadrata, a kapacitet od četiri do šest ležajeva. Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

FOTO: Park prirode Učka

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta. Uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice. Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te istarski poluotok. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van.

FOTO: Park prirode Učka

Svečano otvorenje započelo je neformalnim razgovorom o ptičjim vrstama Učke s ornitologinjom iz udruge BIOM, Ivom Šoštarić. Program je zatim upotpunila plesna izvedba plesačica polaznica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, plesačice Anike Cetine te balerine Jelene Lečić, pod vodstvom koreografkinje Kate Foley. Za kraj se okupljenima obratio arhitekt Ivan Juretić s prigodnim riječima zahvale, te predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak koji je svečano uručio tabelu s nazivom skloništa predstavniku PD Elektroistra koji će upravljati skloništem i osigurati njegovu održivost. Kratki govor održao je i Michel Lagrand, Predsjednik Zaklade zaposlenika VKR Grupe koja je financijski podržala projekt te v.d. ravnatelja Parka prirode Učka Žarko Erceg koji je naglasio značaj zaštite ovog područja i njegove prirodne ljepote.

FOTO: Park prirode Učka

Arhitekt Ivan Juretić proteklih je nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Najnovijim projektom nastavlja se niz arhitektonski zanimljivih planinarskih objekata, a ovo će sklonište zasigurno obogatiti planinarsku infrastrukturu istarskog poluotoka i Parka prirode Učka.