Ekološka poljoprivreda posljednjih je dana pod budnim okom javnosti. Razlog: objave netočnih i neprovjerenih informacija.

U medijima se prošli tjedan proširila vijest kako Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna poticaja jer je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je opravdano samo 2% poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu. Ubrzo se javilo Ministarstvo poljoprivrede koje je demantiralo objavljenu vijest koja se vrlo brzo proširila internetom. Ministarstvo poljoprivrede ističe kako su obje navedene informacije neprovjerene i netočne. Hrvatski savez ekoloških proizvođača traži javnu ispriku svih medija koji šire neistine. Povjerenje u ekološku proizvodnju i proizvođače opet je narušeno.

U Istri kupci mogu provjereno kupovati na eko tržnicama

Razgovarali smo s Dorianom Siljanom, predsjednikom udruge Istarski eko proizvod. Ističe kako su kao udruga krenuli s osnivanjem eko tržnica kako bi zadržali povjerenje potrošača eko proizvoda još prije šest godina. U Istri trenutno djeluje nekoliko ekoloških tržnica i grupa solidarne razmjene koje okupljaju potrošače eko proizvoda. Nama kroz godinu prođe preko 25, 30 proizvođača iz cijele Hrvatske. Mi štitimo naše potrošače tako da ako vidimo neku nepravilnosti i posumnjamo ako proizvođač donosi proizvode koji nisu na potvrdnici ili ima veće količine nego što bi mogao proizvesti upozorimo proizvođača. Bilo je slučajeva da smo izbacili neke proizvođače s tržnice.

Iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača ističu kako su više puta apelirali Ministarstvu poljoprivrede da pojačaju nadzor zbog nepridržavanja odredbe zakona po kojoj se proizvodi koji nisu u sustavu nadzora ne smiju na tržištu reklamirati kao ekološki. Dodaju kako se takve prakse odvijaju i dalje.

Udruga Istarski eko proizvod broji šezdesetak članova, najviše je maslinara, zatim ratara, a najmanji broj je stočara i povrćara.

Znak Eko proizvod smiju nositi samo proizvodi proizvedeni u sustavu ekološke kontrole. Proizvođač koji se bavi ekološkom proizvodnjom obavezan je napraviti godišnji eko nadzor. On to plaća privatnom subjektu, kontrolnim tijelima kojih u Hrvatskoj već preko deset. Nadzorno tijelo mu za to izdaje certifikat – govori nam Dorian.

Interes za ekološkom poljoprivredom raste, prema podacima Ministarstva poljoprivrede 2018. bilo je 4 tisuće 374 poljoprivredna proizvođača,  368 prerađivača, a pod ekološkom je proizvodnjom bilo 103 166 Ha. S ekološkom proizvodnjom započeo je i Aljoša Žauhar. U Vodnjanu je prošle godine zasadio novi nasad lijeske.

Novi nasad lijeske u Vodnjanu

Proizvode će, kaže, plasirati na kućnom pragu. Mislim organizirati i obilaske nasada i na taj način također prodati. Vjerujem da će ljudi to znati cijeniti. Ovdje je zasađeno 1,8 hektara. To je oko 760 sadnica, većinom Istarskog dugog te Rimski kao oprašivač – pojašnjava nam Aljoša Žauhar.

 

Povjerenje kupaca teško je zadobiti, posebice u ekološkoj proizvodnji. Odnos se gradi godinama, a istupi pojedinaca narušavaju i ugrožavaju cijelu proizvodnju. Zato je vrlo važno kupovati od provjerenih proizvođača, najbolje od vama najbližih.