U dolini rijeke Raše, među povrćem i žitaricama sakrila se plantaža jednog egzotičnog voća. Dva prijatelja iz Matulja prije tri godine zasadila su plantažu goji bobica.

U dolini gornjeg toka rijeke Raše nalazi se jedina istarska plantaža goji bobica. Lovro i Vedran zasadili su je prije tri godine.

Lovro i Vedran žive u Matuljima, a kako u blizini nisu imali kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta na raspolaganju, kupili su ga u dolini rijeke Raše. Osim njih u Hrvatskoj je tek nekolicina proizvođača goji bobica dok su na području Istre i Kvarnera oni jedini.


Od samog početka, cilj im je bio ekološka poljoprivreda, ali prvo je trebalo vidjeti kako će bijka uspjevati na ovom području i hoće li biti potrebe za tretiranjem. Oko uzgoja goji bobica puno je posla jer se većina toga obavlja ručno. Najkomplicirnija je berba koja će započeti kroz mjesec dana.


Njihov je cilj izaći na europsko tržište, ali dok ne ostvare potrebne količine, fokusiraju na lokalno tržište. Osim svježih, uskoro će tržištu ponuditi i prerađevine od goji bobica.
Većina njihovih kupaca su turisti koji jako dobro poznaju ovo voće, ali sve više raste i interes među domaćom populacijom. Naruđbe uglavnom primaju preko facebooka, a možete ih se pronaći i na riječkoj tržnici.