U Barbanu je održana šesnaesta jedinstvena gastronomska manifestacija Fešta smokve i smokvenjaka. Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor naj smokvenjaka, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je smokvenjak obitelj Ferlin iz Vodnjana.

Smokvenjak od smokve bjelice

Patricija i Loris Ferlin ističu kako je smokvenjak učinjen s puno ljubavi od starinske istarske sorte bjelice, koja je pobrana u kolovozu. Sušena je na suncu na rastegnutoj mreži, uz često okretanje. Nakon šest dana sušenja smokve su samljevene. Smjesi od mljevenih smokava dodane su (na 2kg smjese), dvije grsti mljevenih lješnjaka, te decilitar ruma i decilitar rakije komovice. Od dobro izmiješane smjese oblikovani su smokvenjaci koji su se sušili još desetak dana. Osušeni smokvenjaci zatim su umotani u foliju i spremljeni na tamno mjesto te čuvani na temperaturi od 16℃.

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku Mihaele Rojnić iz Barbana, dok su treće mjesto osvojili Alenka i Zlatko Pačić iz sela Pačići kod Savičente.

Patricija Vidulin Ferlin, Mihaela Rojnić, Alenka Pačić FOTO:Alen Marović

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa koji se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri.

U ponudi i ostali proizvodi od smokve

U ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

U Centru za posjetitelje Barban organizirana je izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih vrtićaraca i školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se naši posjetitelji divili. Barbanski načelnik Dalibor Paus u svom je obraćanju posjetiteljima i izlagačima istaknuo kako ova mala manifestacija doprinosi čuvanju tradicionalnih vrijednosti. Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan dodao je kako vješti proizvođači iz godine u godinu nude sve veći izbor različitih proizvoda od smokava. Ističe kako je Istarska županija spremna pomoći svim poljoprivrednicima koji se žele baviti uzgojem i preradom smokava.

FOTO: Alen Marović

Smokva – rajsko voće

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa, ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti… Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji.

FOTO:Alen Marović

Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 16. Fešti od smokve i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, a bilo je i radionica za djecu. Manifestacija je završila koncertom na barbanskoj placi.