Uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, vodnjanski Ekomuzej svojim se programom i ove godine uključio u Noć muzeja, tradicionalnu manifestaciju Hrvatskog muzejskog društva u kojem sudjeluju muzeji i galerije iz cijele Hrvatske.

Zajednica je srce našeg Ekomuzeja, izvor je naše inspiracije, naša duša! Uključenost u program Noći muzeja za nas je vrlo važna. Ovogodišnju temu Muzeji su važni! pratimo od samog otvaranja Ekomuzeja koji je važan jer čuva predmete i običaje, recepte i proizvode te životinje i biljke u nasljeđe budućim generacijama.  – istaknula je predsjednica udruge Istrian de Dignan, Tamara Gobo. 

Izložba rukotvorina ”Naših ruku djelo”

Program je otvoren izložbom rukotvorina ”Naših ruku djelo” Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula koju su korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula postavili u jutarnjim satima, nakon čega su i obišli vodnjansku Kuću tadicija. Terapeutkinje Dnevnog centra, Sandra Išić i Helena Pola ističu kako kroz izložbu predstavljaju dio radnih aktivnosti korisnika. Sinergija, umrežavanje i uključivanje sudionika kao što su naši korisnici za nas je vrlo važno jer smo na taj način aktivni dio zajednice, a ne marginalna skupina. Udrugu roditelja osnovali su roditelji djece s intelektualnim poteškoćama, s dijagnozom lakom umjerenom mentalnom retardacijom, Downovim sindromom i autizmom. Inače, Udruga broji preko 500 članova koji također obuhvaćaju naše korisnike koji su danas ovdje, inače smješteni u naš Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, odnosno prvu privatnu ustanovu socijalne skrbi. Tako je i ova izložba nastala u sklopu radionica koje djeluju i pri Udruzi roditelja i pri Dnevnom centru za radnu terapiju i rehabilitaciju. – pojašnjavaju terapeutkinje Dnevnog centra.

Dodjela INTERNATURAL Slow Food Awards-a

ISTRIAN de Dignan uključen je u međunarodnu Slow food zajednicu te je osnovao Slow food zajednicu za očuvanje poljoprivredno – prehrambene baštine Istre s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istre. Ovom prilikom dodijeljeni su INTERNATURAL Slow Food Awards-i najboljima u očuvanju, razvoju i promociji lokalne eno-gastro baštine. Nagrade su uručene Turističkoj zajednici Općine Vrsar za očuvanje, vrednovanje i promociju lokalne gastronimije, Udruzi Agrorovinj za vrednovanje tradicije istarske supe, Lenki Šajina za iznimno zalaganje u promoviranju lokalnih tradicija, Robertu Periću za iznimno zalaganje u očuvanju tradicionalnih lokalnih proizvoda i restoranu Vodnjanka u Puli za očuvanje tradicije i poticanje lokalnih proizvođača.

Radionice izrade istarske supe i vrsaranskih amareta

Članovi udruge Agrorovinj i Turističke zajednice Općine Vrsar za posjetitelje su pripremili zanimljive radionice. Posjetitelji su mogli uživati u vrsaranskim amaretima, tradicionalnoj slastici čiji je glavni sastojak lješnjak te u istarskoj supi čije je umijeće pripreme u procesu zaštite Zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Članovi udruge Istrian de Dignan predstavili su poetski kalendar za 2023. godinu koji je nastao u suradnji s Manuelom Geissa, autoricom poezije na vodnjanskom dijelaktu te Đorđa Stošića, akademskog slikara specijaliziranog za fotografiju hrane i vina.

Projekcije filmova

U sklopu programa održane su i projekcije filmova Skriveni pupoljci boljeg društva i The girl in the blue dress. Skriveni pupoljci boljeg društva dokumentarni je film koji nastoji senzibilizirati širu javnost o mogućnostima i važnosti zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina. Film je nastao u okviru ESF projekta ”Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula”, a tematizira problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom. Jedan od protagonista filma je i Emilio Zonta, inače zaposlenik Ekomuzeja. Mjuzikl The girl in the blue dress nastao je u produkciji vodnjanske filmske grupe i organizatora festivala VODNJAN FILM FESTIVAL u FAŽANI FILM FESTIVAL.