Istarski vinari u Zagrebu predstavili su mlade malvazije na jedanaestom En Primeuru. Posjetitelji su mogli kušati i žlahtine te autohtone sorte Bregovite Hrvatske.

U zagrebačkoj Esplanadi održan je tradicionalni En Primeur. Više od 60 istarskih vinara predstavilo je mlade malvazije iz prošlogodišnje berbe. Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Istre – Vinistra, Luka Rossi ističe kako je En Primer prvi u nizu vinskih događaja u godini koje organizira Vinistra. Istarski vinari su donijeli svoje malvazije iz prošlogodišnje berbe koja je bila iznimno teška i zahtjevna zbog velike suše, ali odradili su fantastičan posao.

FOTO: Neven Jurjak

Malvazije iz prošlogodišnje berbe predstavili su enolog Kristijan Damijanić i sommelier Filip Savić. Od 43 mlade malvazije pristigle na odabir za masterclass, stručna komisija odabrala je njih sedam sa šest terroira Istre koje najbolje dočaravaju berbu 2022. godine. Kristijan Damijanić istaknuo je kako su ovogodišnji vremenski uvjeti bili su zahtjevni za vinogradare. Od početka godine padalina je bilo od 40 do 50 posto manje nego inače, a neki su proizvođači navodnjavali vinograde u izrazito sušnom razdoblju. Tek je sredinom kolovoza palo pedesetak litara kiše što je pospješilo dozrijevanje i smanjilo gubitke od suše. Temperature su bile nešto više od prosjeka, bez temperaturnih ekstrema. Nakon cvatnje odvijanje fenofaza bilo je nešto ranije od uobičajenog uključivši i nešto raniju berbu, pojašnjava Damijanić.

Generalna karakteristika svih tih malvazija je jako lijepa, izražena žuto-zelena boja, zatim jako izraženi i koncentrirani mirisi. Puno je tu i citrusa, jabuke, breskve, cvjetnih, čak i začinskih nota, što pokazuje da je godina bila toplija. Okusi su koncentrirani, duboki, trajni, mineralni i kompleksni. Vina su lijepo skladna, već sada spremna i imaju jako veliki potencijal za ovu sezonu. Mislim da će biti odlična sezona i da ćemo se ove godine pokazati u jako dobrom svjetlu s našim istarskim malvazijama, naglašava sommelier Filip Savić.

Iako je prošla vinogradarska godina  bila izazovna, vinari su zadovoljni. I ove godine na tržište stižu vrhunske svježe malvazije, a veliki je potencijal i za odležana vina. Lari Juričić iz Labina govori nam kako su ove godine količine grožđa bile manje, ali dobre kvalitete.

Osim mladih malvazija, predstavljene su autohtone sorte bregovite Hrvatske.Vinari iz Primorja, predstavili su žlahtinu iz prošlogodišnje berbe.

Predstavljanje mladih malvazija i njihovog potencijala na ovoakvom događanju od velike je važnosti za vinare.

Iza nas je još jedan En primeur i kušanje mladih vina, prvenstveno malvazija za koje ćemo morati još malo pričekati za potpuno uživanje.