Udruga Zelena Istra poziva građane da se uključe u akciju 100% naše – more, plaže, obale! u subotu 28.01.2023. na Trgu Portarata u Puli. Iz Udruge ističu kako su građani s razlogom skeptični oko prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama budući da on počiva na konceptu gospodarske eksploatacije pomorskog dobra u turističke svrhe, čime je zakonodavac jasno dao do znanja da more, plaže i obale vidi kao primarne resurse za turistički razvoj Hrvatske, nastavljajući trend pretjerane eksploatacije, betonizacije i nasipavanja obale. Za nas je pomorsko dobro opće dobro koje pripada svima nama, bez uvjeta i ograničenja! 100% NAŠE I 100% SLOBODNO! naglašavaju iz Zelene Istre.

Akcija 100% NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE! održat će se u subotu 28. siječnja 2023. godine na Portarati u Puli s početkom u 12 sati u organizaciji Zelene Istre i Građanske inicijative ZA Lungomare. Cilj akcije je zahtjev za povlačenja prijedloga Zakona iz saborske procedure te izrada potpuno novog prijedloga. Građane pozivaju da na akciju ponesu omiljene ljetne rekvizite; maske, dihalice, peraje, ručnike, kupaće kostime, napuhanace i sl. kako bi prijenos poruke bio što efektivniji.

Isto tako, pozivaju se svi koji su u mogućnosti da se priključe i prosvjedu Obala i more, 100% slobodno, 100% naše! u Zagrebu, na Markovom trgu, 2. veljače 2023. s početkom u 12:00 sati. Prosvjed se održava u organizaciji Građanske inicijative Javno je dobro u suradnji s inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske, ponajviše iz obalnih i otočnih zajednica duž Jadrana. Zelena Istra organizira polazak autobusom iz Pule, a prijave se primaju na e-mail ured@zelena-istra.hr