Altimetar je pokazao 455 metara. Bili smo na brdu Komarija. Tema: masline koje ondje nisu sađene od rimskog doba, a možda nikada. Kako je u Istri sve moguće upoznajmo vlasnike i maslinik na sunčanoj strani Komarije.

Dvojica mladih; jedan Boručan a drugi Lindarac, nakon završetka poljoprivredne škole u Poreču počeli su rovati po brdu gdje je nekadašnji pazinski kombinat imao najbolju malvaziju u Istri. Oni će saditi masline s podsmjehom su komentirali poznanici!!!  

Sjevernija i ulja u višim predjelima imaju bolje karakteristike. S tim se struka poodavno složila. Nisu li one s Komarije ipak previsoko?

Nekoliko činjenica koje govore u korist kakvoće ulja s istarskih brijegova pa i onom na 455 metara. Važna je i pravovremena berba zdravih plodova.

Tisuću šesto maslina na parceli Komarija na 455 metara i još 200 na ne puno nižem području Lindara jamči budućnost dvijema mladim obiteljima u srednjoj Istri. Oni svoje s ljubavlju i stručno odrađuju. Klimatske promjene?!  – na njih pak ne mogu utjecati.