Masline s pogledom na Učku na granici od 300 metara nadmorske visine u ne baš umjerenom klimatu, dobro rode i upravo zbog temperaturnih razlika dan – noć, daju ulje izuzetne kakvoće. Poradi toga je i ondje interes za našu najkvalitetniju uljaricu.

Masline na sjeveru Istre, najsjevernije masline na svijetu, nalaze se uglavnom u prisuncu s južne strane brežuljaka Roštine i Lupoglavštine. Sjeverno je Ćićarija gdje ih za sada nema, a istočno Učka gdje ih vjerojatno nikada neće biti.

Zdravko Miholić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva ističe kako je to posljednja granica i to su mikrolokacije koje dozvoljavaju uzgoj maslina. Dodaje kako je maslinovo ulje koje se dobiva u središnjoj Istri vrhunske kvalitete, a razlog tome je i temperaturna razlika dana i noći.

Radovan Sergo iz Mihelci posadio je prije deset godina leccino, pendolino i frantoio. Ima i mlađih dvogodišnji maslina, ali i ambicija da sadi još. Priča nam kako se nalazimo na otprilike 290 metara nadmorske visine dok nas od Učke dijeli šest kilometara zračne udaljenosti. Zaklonjeni smo brijegom, a klima ovdje dolazi po kanalu iz Plomina.

Romano Vivoda na Humskom krasu najjači je maslinar sjeverne Istre. Na 600 matera četvornih i 300 metara iznad mora ima 250 maslina. Urod na nešto gušćem sklopu regulira rezidbom.

Talijanske introducirane sorte zaposjele su i sjevnoistarske maslinika, no ne zaboravlja se starinski sortiment, koji daje ponajbolja ulja.

Zdravko Miholić govori kako su na području buzeštine od starih sorata zastupljene najviše  tri sorte. To je domaća črnica koja je najzastupljenija i u najvećem broju prisutna. Dobro rađa i daje kvalitetno ulje. Druga je karbona koja je interesantna i razlikuje se od črnice po tamnom lišću. Ima izrazito tamno i bujno lišće. Na području buzeštine ne rađa baš jako dobro, ali smo primjetili da se dobro ponaša na području Draguća gdje daje jako lijepe prinose. Treća sorta zove se domaća bilica. Ona ima sitne plodove, dobar postotak ulja i dobar je oprašivač.

Uz poznate bolesti, primjerice paunovo oko, i štetnike maslinove muhe i moljaca u mladim maslinicima, štete pravi i divljač. Nasad ondje čuvaju žice pod naponom.

Tamo gdje su bili stari panjevi i stoljetna drva nikli su novi maslinici. Za sada im ne smeta nadmorska visina, pogled na Učku i najsjeveniji položaj. Bit će ekstradjevičanskih i nagrađenih ulja i ove godine.