Kako je istarskim farmerima pošlo za rukom od svog mlijeka proizvesti najbolji sir, skutu, jogurte i druge mliječne delicije? Put nije bio lagan, ali su uglavnom uspjeli.

Cijene mlijeka čak kad bi bile europske, dvadesetak naših stočara danas ne bi zadovoljile. Znaju i oni od najboljega mlijeka, a tako proizvode, napraviti sir. Prije petnaestak godina krenuli su u neizvjesnu budućnost. Danas zadovoljni oni i brojni kupci.

Kažemo kako je sve traženije mliječne proizvode iz Istre prepoznalo tržište. Ma nije baš tako, nametnuli su se vrijedni i uporni farmeri kakvoćom proizvoda. Uložili su novac, educirali se i tržištu ponudili najbolje od mlijeka.

Nije prošlo ni desetljeće, a naši farmeri koji postaju sirari nude tržištu na svom kućnom pragu, ali i na drugim prodajnim mjestima kvalitetnije proizvode od na tržištu visokopozicioniranih i jako reklamiranih mljekara i sirana. Pri tom im kuraja ni falilo.

Malo hrvatska Vlada, malo Istarska županija, a najviše sami, nekad rudarska obitelj, u Čepićom je polju nabavila ili uzgojila stado, izgradila staje i pogon za preradu oko tisuću litara mlijeka dnevne mužnje.

Nisu istarskim farmerima idealni uvjeti poslovanja, cvatu im rože samo u vrtu ili oko kuća. No može se životariti i više ih nitko ne može iznevjeriti. Možda tržište, ipak ono je sve zainteresiranije za sir, skutu, jogurt i druge proizvode od domaćeg mlijeka.