Sve je popularnija online prodaja poljoprivrednih proizvoda. Proizvodi se naručuju telefonski i putem interneta, a prema dogovoru dostavljaju i preuzimaju.

Prije nekoliko godina teško da bi nekome palo na pamet naručiti salatu putem interneta. Rijetki su bili ti koji su na taj način kupovali poljoprivredne proizvode. Zašto i bi kad je većina poljoprivrednika dostupna na svakom sajmu, na tržnici i na svom kućnom pragu.

E sad, preko noći nam se dogodila neočekivana situacija. Danas, uz stroge mjere i zabrane napuštanja mjesta prebivališta i zatvorene zelene tržnice malo je teže doći do poljoprivrednih proizvođača kod kojih redovito kupujemo salatu. Sad nam je najlakše naručiti ju upravo preko interneta. Kako salatu, tako i ostale poljoprivredne proizvode.

Prije pet godina u realizaciju je krenula prva istarska web tržnica. Prodaja preko interneta tada nije toliko zaživjela, ali Domaća web tržnica postala je mjesto na kojem će se kupci informirati o poljoprivrednim gospodarstvima i njihovim proizvodima.

Milan Oplanić iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, predsjednik udruge Istarska web tržnica, ističe kako je priča krenula iz jednog projekta koji se provodio na Institutu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem promoviranja istarskih poljoprivrednih proizvođača, pokretanja novih oblika izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda te neposredne komunikacije između proizvođača i krajnjih kupaca. Tada je mnogima to izgledalo neobično da se poljoprivredni proizvodi oglašavaju i da se njihova kupnja može izvršiti putem interneta. Usprkos tome, ovaj je projekt dobro zaživio. Dobro je prihvaćen i od poljoprivrednih proizvođača i od kupaca poljoprivrednih proizvoda. – ističe Oplanić.

Takav oblik prodaje treba nam danas. Proizvođači i proizvodi na jednom mjestu i dostava. Oplanić ističe kako poljoprivrednici u toj aplikaciji mogu predstaviti svoje gospodarstvo i proizvode koje imaju u ponudi. Poziva kupce da kupuju proizvode od lokalnih proizvođača.

Zatvaranje zelenih tržnica mnogima je donijelo poteškoće u poslovanju i plasmanu poljoprivrednih proizvoda. Silvano Bartolić, poljoprivrednik iz Fuškulina, umjesto na porečkoj tržnici, ovih je dana doma uz računalo. Naglašava kako je ovih dana povećava pregledavanje Domaće web tržnice. Ljudi zovu, gledaju naše proizvode i naravno kupuju od nas. Ja osobno ne izlazim van ovih dana. Svoje proizvode prodajem na gospodasrtvu. Kupci naruče proizvode, a kod mene ih dođu preuzeti. – govori nam Silvano i poziva sve da se prikluče i tako lakše dođu do svojih kupaca.

Iako su neki objekti unutar tržnica naknadno otvoreni, zbog ograničenog je kretanja teže doći do svojih omiljenih proizvođača. Fuma Grubešić Travalja iz sirane Vesna Loborika priznaje kako je u njihovom poslovanju bilo uspona i padova, međutim ovakva im se situacija nikad nije dogodila. Bilo je važno brzo reagirati i prilagoditi se situaciji. Nakon što su se otkazali sajmovi i manifestacije, zatvorile tržnice preostala nam je prodaja u našoj trgovini u Loborici. Naša proizvodnja radi nesmetano svakog dana. Otkupljuje se mlijeko od kooperanata, pune se police u komorama, a plasmana nema. Fameja se okupila oko banka i odlučili smo uvesti dostavu na kućni prag. Pulu i okolicu dostavljamo svaki dan u popodnevnim satima, ostatak Istre po dogovoru, a po Hrvatskoj šaljemo poštom kao i do sad. – priča nam Fuma i dodaje kako se želi zahvaliti svim kupcima koji prepoznaju kvalitetu i trud te podržavaju male proizvođače.

Ovih smo dana vidjeli da u Hrvatskoj ima jako malo domaćih proizvoda. U ovakvim ekstremnim situacijama, našim će ljudima biti jako teško doći do domaćih poljoprivrednih proizvoda. – naglašava Silvano Bartolić i dodaje svima koji su  trčali po trgovačkim centrima i tamo kupovali, umjesto da kupuju od nas malih poljoprivrednika i time nas podrže. Mi se nećemo na taj način obogatiti, jedino što možemo, možemo opstati. Vrijeme je da političari shvate da nije dovoljno imati samo more i od mora živiti. Uz more i naše turističke kapacitete neka se gostima prodaju naši domaći poljoprivredni proizvodi. Jedino na taj način možemo opstati svi zajedno.

Kako bi podržali hrvatske poljoprivrednike i proizvođače kupujte hrvatske proizvode. Čitajte deklaracije i odaberite domaći proizvod.