Finalisti ovogodišnjeg izbora za najboljeg hrvatskom mladog poljoprivrednika i najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić posjetili su Europski parlament. Izbor organizira ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Mladi poljoprivrednici trenutno se nalaze u dvodnevnom nagradnom posjetu Bruxellesu koji je osigurala zastupnica Petir.

Posjetili su Europski parlament gdje je održana konferencija o mladim poljoprivrednicima i budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Zastupnica Petir upoznala je sve prisutne s finalistima hrvatskog dijela natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika. Najbolji mladi poljoprivrednik, Zvonimir Kalić, predstavio je svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i projekt koji je dvostruko nagrađen na ovogodišnjem natjecanju. Kalić je istaknuo kako je njegovoj obitelji, koja se bavi ekološkim uzgojem industrijske konoplje, cilj prikazati kompletnu iskoristivost te biljke i blagodati koje ona pruža – njezinu nutritivnu vrijednost, inovacije u finalnim proizvodima, iskoristivost stabljike u raznim industrijama poput prehrambene, automobilske, tekstilne, građevinske…

Na mladim generacijama poljoprivrednika je budućnost hrvatske i europske poljoprivrede i ruralnog prostora. Zato je i u novom ZPP-u prepoznata važnost generacijske obnove što je Europski parlament posebno naglasio tijekom rada na novom zakonodavnom paketu reforme ZPP-a, rekla je Marijana Petir dodajući kako je ponosna na Kalića i hrvatske mlade poljoprivrednike koji u poljoprivredu unose kreativne ideje i inovativne koncepte te na kojima se vidi da poljoprivredu žive te da se poljoprivrednom proizvodnjom bave iz ljubavi vodeći pri tome brigu i o okolišu.

Na konferenciji su govorile i Alessia Musumarra, glavna tajnica Europskog vijeća mladih poljoprivrednika te Ksenija Simović ispred COPA-COGECA, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača. Govoreći o promjenama koje bi mladim poljoprivrednicima trebala donijeti nova Zajednička poljoprivredna politika, Alessia Musumarra iz CEJA-e ističe kako su prijedlozi trebali biti još ambiciozniji.

Poseban cilj za podupiranje generacijske obnove jest dobar, ali samo postojanje cilja ne garantira i da će on biti ispunjen, ističe Musumarra. Glas mladih poljoprivrednika se nažalost još uvijek ne čuje dovoljno među donositeljima odluka, ali CEJA već 60 godina pokušava učiniti sve kako bi se uvjeti života za mlade u ruralnim područjima poboljšali. CEJA danas predstavlja dva milijuna mladih poljoprivrednika iz 22 zemlje. Referirajući se na natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, Musumarra je rekla kako su projekti hrvatskih mladih poljoprivrednika inspiracija ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europsku uniju.

Simović je ispred COPA-COGECA čestitala Zvonimiru Kaliću, ali i svim sudionicima natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika te je ujedno zahvalila zastupnici Petir na njezinu doprinosu razvoju europske poljoprivrede, posebice se dotičući njezina rada na poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima na kojemu je Petir dosta surađivala sa ženskim odborom COPA-e, kao i rada na regulativi za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi. Referirajući se na Kalićev projekt, Simović je rekla kako je i COPA-COGECA nedavno ustanovila zaseban sektor za konoplju upravo zbog potencijala kojega taj sektor poljoprivrede ima. Također je istaknula kako mladi poljoprivrednici i generacijska obnova moraju biti u središtu Zajedničke poljoprivredne politike.