Na plaži Martulina u Peroju, Turistička zajednica grada Vodnjana postavila je novu tabelu za snorkeling, novi turistički proizvod turističkih zajednica Istre, regionalne turističke zajednice, Odjela za turizam Istarske županije i poduzeća Underwater Affair.

 

Snorkeling je plivanje i ronjenje s maskom i sve je popularniji način otkrivanja podmorja, za one koji, i bez savladane vještine ronjenja, žele otkrivati podmorje. Plaža Martulina odabrana je za snorkeling lokaciju zbog svoje posebnosti. 

Do plaže Martulina može se doći direktno autom ili šetnjom obalom iz smjera uvale Portić ili iz smjera plaže “Bođinka”. Ova lokacija čuva tragove ne tako davne prošlosti koja svjedoči o pomorskoj i ratnoj ostavštini Austro-Ugarske. Fažanski je kanal bio pomoćno sidrište te su ispred ove plaže prolazili najmoderniji i najopremljeniji ratni brodovi. Upravo ovdje od rta Mertulin, današnje plaže Martulina, do Malog Brijuna za vrijeme prvog svjetskog rata postavljena je protupodmornička zaštita u vidu čelične mreže ili debelog čeličnog užeta koja je štitila sjeverni ulaz u kanal.

Ukoliko se odlučite za istraživanje ove lokacije osim istraživanja austrougarskog mola ovdje ćete  susresti rakove kosmače, narančaste spužve, oštrige, baraje, lumbrake, picove, crneje, pirke a često ovdje prolaze brancini, jata cipala i orada.

Iz Grada pozivaju sve ljubitelje ljubitelje podmorja i posjetitelje da uživaju u snorkelingu, ali isto tako da čuvaju podmorje, ne narušavaju ga te nikako ne vade biljni i životinjski svijet iz mora.