Ovaj je tjedan iz Ministarstva poljoprivrede stigla dobra vijest za istarske pčelare. Nakon višegodišnjeg rada na zaštiti istarskog meda, stigli su prvi rezultati. Istarskom medu zaštićena oznaka izvornosti na razini Republike Hrvatske. Zaštićen je prekogranično s Republikom Slovenijom. 

Zaštićeno je sedam vrsta meda; bagrem, kadulja, kesten, lipa, vrisak, cvjetni med i bjelogorična medljika. Područje zaštite je cijela Istra, slovenski i hrvatski dio, Liburnija i otoci Cresi Lošinj s pripadajućim manjim otocima.

U sve aktivnosti po pitanju zaštite i izrade specifikacije, od samog su početka uključeni slovenski pčelari kako bi se izbjegle kasnije primjedbe kao što je to bio slučaj s nekim drugim hrvatskim zaštićenim proizvodima.

Ranko Anđelini, predsjednik udruge pčelara Lipa Pazin ističe zadovoljstvo svih pčelara, pogotovo onih koji su aktivno sudjelovali u izradi specifikacije Istarskog meda. Pred nama je odabir certifikacijskog tijela koji će vršiti nadzor i provođenje specifikacije. Važno je da se pčelari uključe u ovaj sustav. Nakon toga moramo definirati kakav ćemo način udruživanja ostvariti. Pred nama je i prijava Europskoj komisiji kako bi Istarski med zaštitili na razini Europske Unije.

Ovom će zaštitom istarski pčelari dobiti na prepoznatljivosti kvalitete istarskog meda. Posljednjih godina smanjeno je povjerenje potrošača zbog velikih količina uvoznog meda. Ovom zaštićenom oznakom izvornosti, potrošači dobivaju garanciju za kupljeni proizvod.