U Zagrebu 13. listopada, u portugalskom Ourému, 26. i 27. listopada, dvije poznate vinske i maslinarske destinacije Istra i Portugal predstavit će se u okviru festivala turističkih filmova

Iako proizvode 30 puta više tona maslinovog ulja i 74 puta više hektolitara vina od Istre, Portugalci su impresionirani kvalitetnom promocijom i proizvodnjom istarskog poluotoka te su kao partneri Festivala turističkog filma u Zagrebu, predložili paralelni masterclass s Vinistrom.

Predstavljanje istarskih i portugalskih vina i maslinovih ulja

Vino i extra djevičansko maslinovo ulje savršena su pratnja filmskoj umjetnosti, ali i neizostavan dio turističke ponude, pa će se masterclassovi održati 13. listopada u sklopu Zagreb TourFilm Festivala te 26.i 27. listopada u okviru ART&TUR festival u portugalskom Ourému.

Portugalcima je zaštitni vinski brend Porto, a godinama intenzivno promoviraju maslinovo ulje. Uspoređujući zlatne i srebrne medalje za maslinovo ulje iznenadio ih je podatak da je prema Flos Olei-u Istra već sedmu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom. Među 500 najboljih iz cijelog svijeta, u ovaj je prestižni vodič uvršteno čak 70 istarskih maslinara što je veliki udio od 14%. 

Za uspjeh je potrebna vrhunska kvaliteta i dobra promocija, no ljudi su kao i u svemu, pa tako i u maslinarstvu, oni koji čine razliku. Vrhunska kvaliteta i snažna promocija jamac su uspjeha i bez toga nema prepoznatljivih brendova, a istarsko extra djevičansko maslinovo ulje i vrhunska vina uz bijeli i crni tartuf najznačajniji su istarski brendovi, kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije uz čiju podršku se održavaju masterclassovi službenog naziva Maslinarska i vinska baština u službi promocije i održivog razvoja.

Na njima će se degustirati po tri vina i po tri maslinova ulja iz Istre i Portugala. Portugalci će promovirati vinsku regiju Bairrada s pjenušcem Aliança Baga Reserva Blanc de Noir Bruto 2019., s bijelim vinom São Domingos Maria Gomes & Bical 2021. i crnim Messias Tradição Baga 2018, a maslinova ulja Cabeço das Nogueiras Premium Cornicabra iz 2021., Cabeço das Nogueiras Cobrançosa iz 2021. i Fátima Blend iz 2021. dolaze iz centralnog Portugala.

Istrijani su se odlučili za najbolje ocijenjena autohtona vina i zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja. Tako će maksimalno tridesetak sudionika najprije u Zagrebu, a potom u Portugalu, uz poznatog sommelera Emila Perdeca degustirati pjenušac Festigia Blanc de Moi Vintage Brut, Vina Laguna iz Poreča, suhu Malvaziju Santa Lucia iz 2017., Kozlović vina iz Momjana i Teran Il Primo iz 2018., Fakin vina iz Motovuna. Među maslinovim uljima izbor je pao na Ipšinu Istarsku Bjelicu 2022. iz Livada, Meneghettijevu Izbor Bužu 2021. iz Bala i Salvelinu Aurum blend iz 2021. iz Vodnjana.


I ovim masterclassovima želimo promovirati naše autohtone sorte vina i maslinovog ulja koji su pridonijeli pozicioniranju Istre kao poznate i autentične turističke destinacije. O vrhunskoj kvaliteti istarskih vina i maslinovih ulja najbolje svjedoče brojne međunarodne nagrade, ali i zadovoljni gosti koji nam se iz godine u godinu vraćaju. Da smo poznati  u svijetu potvrđuje i ovaj poziv portugalskih kolega na zajedničko predstavljanje koji smo s veseljem prihvatili, ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre.