Tvrtka Geolux d.o.o. donirala je Gradu Puli mareograf koji će biti postavljen na pulski lukobran gdje će mjeriti plimu, oseku, valove i temperaturu mora. Na službenoj primopredaji prisustvovali su Ingrid Bulian, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, Tomislav Grubeša, suvlasnik i glavni tehnički direktor tvrtke Geolux d.o.o. te Iva Sinožić, voditeljica prodaje. Od strane partnera inicijative nazočili su Emina Pustijanac, dekanica Fakultet prirodnih znanosti u Puli i Neven Iveša, znanstveni asistent na studiju Znanost o moru na istoimenom Fakultetu. Suradnja je podržana i od strane Zajednice tehničke kulture Pula.

FOTO: Grad Pula

Ingrid Bulian ističe kako je ovo iznimna donacija kojom se osigurava još jedan značajan korak na putu održivog razvoja grada Pule, koji inače već godinama prati i analizira podatke i unaprjeđuje stanje raznih sastavnica okoliša. Naglašava kako se ova inicijativa ističe jer je osim od strane grada prepoznata i od strane Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Zajednice tehničke kulture Pula te je došlo do suradnje partnera, svjesnih svoje uloge i društvene odgovornosti u očuvanju okoliša. 

Tvtka Geolux danas prodaje svoje uređaje diljem svijeta i plod su vlastitog istraživanja i razvoja te se kompletno sve proizvodi u Samoboru i Zagrebu. Budući smo jako izvozno orijentirana tvrtka  imamo praksu nekoliko puta godišnje pokloniti uređaje u Hrvatskoj da se pokaže najmodernija tehnologija u ovaj niši i njene mogućnosti i koristi. Riječ je o najnovijoj radarskoj tehnologiji za mjerenje vodostaja, u ovom slučaju plime, oseke, valova i svih parametara mora, između ostalog i temperature na nekoliko dubina, površinske temperature mora i ostalih parametara koji su bitni znanosti koja se bavi zaštitom mora da bi se u konačnici moglo što bolje procijeniti stanje samog mora., pojasnio je Tomislav Grubeša.

FOTO: Grad Pula

Dekanica Pustijanac istaknula je kako će rezultati mjerenja uređaja uvelike oplemeniti studij znanosti o moru gdje će studenti imati priliku koristiti podatke za svoje završene radove, a znanstvenici za stručne i znanstvene radove. Neven Iveša osvrnuo se na velike napore koje je Grad Pula uložio u zaštitu okoliša na području pulske rive, a što se, između ostalog, vidi vraćanjem vrsta na visokom stupnju hranidbenog lanca kao dobri dupini i ostale životinje. Kroz daljnje aktivnosti želi se postaviti i kamere koje će pratiti podmorje čime bi se zajedno sa mareografom kombinirali podaci sa istraživanjima u cilju doprinosa  daljnjoj zaštiti okoliša na području grada Pule i općenito Istarske županije kao i popularizaciji znanosti, naglasio je Iveša.

Mareograf će biti postavljen na pulski lukobran

Za postavljanje mareografa kojega vrijednost iznosi oko 50.000,00 kuna, odabrana je lokacija pulskog lukobarana kao najprikladnija, uzimajući u obzir tehničke i sigurnosne uvjete, uz suglasnost Lučke kapetanije Pula i Lučke uprave Pula.

Podaci prikupljeni radom mareografa bit će javno dostupni i korisni za širu društvenu zajednicu. Osim mogućnosti  korištenja podataka u znanstvene svrhe, bit će moguće i  svakodnevno korištenje od strane nautičara, ribara, svih institucija i građana u cilju edukacije, odnosno svima koji u životu uz more trebaju podatke u realnom vremenu.