Na ovogodišnjem Vinistrinom ocijenjivanju podijeljeno je 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja, a pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta, ostvarilo je 24 vinara. Mi smo posjetili najbolje. U rubrici Tinja wine by Emil Perdec predstavljamo šampione ovogodišnje Vinistre.

Najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji svježe malvazije. Šampion je mala obiteljska garage vinarija Denisa Bernobića iz Markovca.

Franco Cattunar kralj je zrelih malvazija u Istri. U posljednjih šest godina njegova zrela malvazija Colina tri je puta bila šampion Vinistre.

U kategoriji Najbolji mladi Teran šampion je onaj iz vinarije Tomaz iz Motovuna. Ali to nije jedina zlatna medalja koju je osvojio njihov teran.

U kategoriji Najbolji zreli teran nagradu je ove godine odnio teran Santa Lucia iz berbe 2018, vinarije Kozlović. Vinogradi se nalaze na jednom od najboljih vinogradarskih položaja.

U kategoriji Najbolji zreli refošk nagrada kao i gotovo uvijek odlazi u ssusjednu Sloveniju. Refošk Capo d’Istria vinarije Vinakoper ove je godine odnio titulu najboljeg.