U Poreču je održana eko akcija čišćenja podmorja oko porečke rive kao nastavak projekta Ča sa škovacama koje Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč provodi u partnerstvu s Gradom Porečom.

Ronioci su se okupili u 10 sati u porečkom ronilačkom centru gdje su dogovorene lokacije na kojima će se čistiti podmorje. Tijekom čišćenja iz mora je izvađeno oko pet kubika smeća od čega najviše automobilskih guma te čaša, boca, tanjura te stolica koje su u moru najvjerojatnije završile iz obližnjih restorana. U akciji je sudjelovalo četrdesetak ronioca iz DPDSR Poreč, CPA Pula, Eko more i RK Centar iz Medulina. S kopna je roniocima u vađenju smeća pomagalo desetak volontera.

Ronioci CPA Pula

Godišnje DPDSR Poreč odradi do dvije eko akcije na području Grada Poreča te redovito okuplja veliki broj sudionika. Ovim su projektom po prvi puta, radi osvještavanja javnosti o važnosti očuvanja okoliša i mora, izravno u provedbu uključeni i najmlađi sugrađani pa su za polaznike Dječjeg vrtića Radost ranije organizirane zabavno-edukativne radionice.

Ciljevi projekta su zaštita podmorja i ublažavanje negativnih posljedica na morska staništa uzrokovana onečišćenjem, podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru te edukcija najmlađih Porečana o morskim vrstama te važnosti i načinima očuvanja njihovih staništa.