Kako bi se promicala i valorizirala ribarska baština Općine Ližnjan, u ondašnjoj uvali Kuje otvorena je Ribarska staza realizirana u sklopu projekta „Očuvanje i valorizacija ribarske tradicije“ u Općini Ližnjan.

Staza je tematski uređena i njome se nastoji podići svijest stanovništva, posjetitelja i turista o ribarskoj tradiciji Ližnjana koja je za taj kraj oduvijek imala velik značaj.

Staza je realizirana apliciranjem na natječaj FLAG-a Istarska batana u okviru Mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Istarska batana za razdoblje 2014.-2020. Nositelj projekta je Općina Ližnjan-Lisignano, a partner na projektu je Turistička zajednica Općine Ližnjan.

Interpretacijske šetnje

Ribarska tradicija u Ližnjanu gradila se upravo na lokaciji Uvale Kuje gdje se i danas mogu vidjeti mali ribarski brodići i batane.

Šandor Slacki i Sedina Cerovac glumci su koji sudjeluju u interpretacijskoj šetnji na novoj stazi. Autorica teksta i režije je Petra B. Blašković koja je osmislila cijeli koncept interpretacijske šetnje, a kostime je izradila kostimografkinja Marina Sršen.

„Upravo je naša namjera bila da realizacijom interpretacijskih šetnji gosti ponesu sa sobom nezaboravne doživljaje i priče. Uvijek je najbolje dobiti informacije od lokalnih stanovnika te smo kroz naše mještane nastojali dobiti što više priča kako bi ih upleli u štorije koje se mogu čuti na interpretacijskoj šetnji. Za kreiranje ove priče korištene su anegdote, informacije i sjećanja naših lokalnih stanovnika. Spojili smo more i poljoprivredu kako to biva na našem području, a naši Bepo i Marija su glavni likovi u ovoj interpretacijskoj priči koji će oživjeti prošlost i dati posebnu informaciju i doživljaj svakom turistu ili našim lokalnim stanovnicima o povijesti, tradiciji, običajima i anegdotama s područja općine Ližnjan“, kaže Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Ližnjan.

Blašković je kako bi oživjela priču stanovnika Ližnjana radile intervjue s Ližnjancima te pokušala izvući memoriju toga mjesta i to sve spojiti u liku Bepa i Marije koji koriste autentični jezik i već pomalo zaboravljene riječi dijalekta.

Ribarenje u Ližnjanu od mladosti

Ribar Marino Balde prisjeća se kako je s 15 godina počeo izlaziti na more loviti ribu, a danas ima 83 godine i još uvijek diže mreže. „Kad god vrijeme to dopusti, izlazim na more, najčešće je to rano ujutro. Živimo uz more i normalno je da smo stalno na moru i hranimo se ribom“, rekao nam je.

More ima svoje čari, ali je i nepredvidivo pa u šali kaže da uvijek ide u prvi razred: „Nikad neću završiti ovu školu ribarenja na moru jer me ono uvijek iznenadi. Kad imam dobar ulov – ugodno, kad je neko jako nevrijeme – neugodno“.

Balde redovito održava čamac i tzv. jednostruke mreže koje koristi.

Očuvanje ribarske tradicije u Ližnjanu smatra važnim jer je ona dio njihove svakodnevice i života. „Na kraju krajeva, riba nas hrani. Nešto spremamo za zimnicu, od neke ribe radimo brodet, razne vrste i načini pripreme ribe godinama prehranjuju mene i moju obitelj“, kaže Balde koje svoje umijeće prenosi i na mlađe generacije, iako ih je danas, kako kaže, sve manje zainteresirano za ribolov.

Edukacija najmlađih

Interpretacijske šetnje održavale su se tijekom kolovoza i rujna, za mještane i turiste, a u rujnu za vrtićku i školsku djecu kako bi ih se educiralo o povijesti i ribarskoj tradiciji toga kraja. Kako glavni likovi šetnje, Bepo i Marija, štorije prepričavaju uživo, za djecu je to i poučno i zabavno.

„Smatramo da je ovakav način valorizacije vrlo vrijedan i da je važno da se priče i tradicija prepričavaju budućim naraštajima, a ne samo našim gostima,“ smatra Palko Zirdum.

Očekuje se da će projekt izravno doprinijeti povećanju atrakcijske osnove Ližnjana kao destinacije s prepoznatljivim tradicionalnim ribarskim identitetom te će se kroz dodatni sadržaj posvećen ribarskoj baštini mjesta i projektnim aktivnostima, među lokalnim stanovništvom, a posebice među djecom i posjetiteljima povećati razina informiranosti o bogatoj ribarskoj baštini i tradiciji Ližnjanštine te povećati stupanj valorizacije ribarskog nasljeđa i s njime povezanih tradicijskih aktivnosti.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.