Eko akcijom koja se održala u nedjelju IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija i Centar za istraživanje mora Ruđer Bošković završili su drugu u nizu akcija čišćenja podmorja predviđenih za rujan ove godine. Zahvaćena je površina od 6.500 m2 te je uz koordiniran rad nešto više od pedesetak sudionika očišćena Guvnina uvala u Premanturi.

Peta akcija čišćenja podmorja u ovoj godini

Ovo je bila peta u nizu akcija čišćenja podmorja pod vodstvom IRENA-e u suradnji s CIM-om i istarskim ronilačkim klubovima koja je provedena na području Istarske županije u ovoj godini. Izvršene akcije izdvajaju se primjenom novog pristupa, koji je po prvi puta uveden. Naime, odabrane su tri različite lokacije koje se međusobno razlikuju po namjeni samog područja, a time i pretpostavljenim izvorima onečišćenja. Kako bi se utvrdili različiti utjecaji kumulacije otpada, odabrane su trajektna luka, marina i turistički centar. Drugi segment, odnosno novina uvedena pristupom jest ponavljanje čišćenja tijekom godine u dva navrata; u proljeće te nakon turističke sezone uz analizu prikupljenog otpada. Intencija je preventivno djelovati, odnosno na osnovu prikupljenih podataka ustanoviti izvore onečišćenja i predložiti mjere koje bi doprinijele suzbijanju onečišćenje na analiziranom području, ali i na ostalim područjima analiziranog tipa, poručuju iz IRENA–e i CIM–a.

Ronilo se oko sat vremena na dubini do 4 metra

Prema riječima koordinatora akcije Lucia Lorencina iz Ronilačkog kluba CENTAR – MEDULIN, sama priprema akcije u Guvninoj uvali bila je izrazito intenzivna. Po prvi puta susreli smo se s ovakvim strateškim pristupom analiziranja morskog otpada koji želimo pozdraviti. Sa zahvaćenog područja izvađeno je sve zatečeno. Od ukupno dvadesetak prijavljenih ronioca, dvojica su bili iskusni ronioci na dah. Ronilo se oko sat vremena na dubini od 1m pa sve do 4m. Ronioci su se borili sa zamućenjem koje je umanjilo vidljivost, što je razumljivo zbog južnog vremena. Područje smo preko zime čistili od divljih sidrišta, a u proljeće od smeća.

U akciji su sudjelovala tri ronilačka kluba s područja Medulina: Ronilački klub CENTAR, Udruga za ekologiju mora EKO MORE te Ronilačko sportski klub MLADOST. Zbog specifičnosti lokacije, koja je udaljena od mjesta na kojoj se vršilo razvrstavanje i popisivanje otpada, u akciju je uključeno deset plovila. Od toga dvije brodice za prijevoz ronioca i opreme, šest manjih čamaca (pasare i batane) s barkariolima koji su preuzimali otpad od ronioca te dva broda koja su osigurala područje za nesmetan rad ronioca. Akciji su se ovog puta na terenu pridružili i iz Javne ustanove Natura Histrica koji ističu kako bez zaštite okoliša nema ni zaštite prirode.

Prikupljeno 285 kilograma otpada

Nakon obrade prikupljenog otpada dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz CIM-a ističe kako je ovom eko akcijom prikupljeno 285 kilograma raznog odbačenog morskog otpada. Ukupno je pronađeno i analizirano 713 predmeta, od čega 47% plastičnih, dok 38% čine predmeti od stakla. Najčešće predmete od stakla čine boce i staklenke. Dominirali su plastični komadići veći od 2,5 cm, a također je pronađen velik broj obuće i rekvizita za plažu.

Prikupljeni podaci akcije od proljeća ove godine, u kojoj je podsjetimo prikupljeno 966 predmeta težine 530 kilograma, i podaci prikupljenog otpada iz akcije provedene ove nedjelje ulaze u analizu. Cilj je detektirati izvore onečišćenja i predložiti mjere preventivnog djelovanja na smanjenje onečišćenja mora od zagađenja morskim otpadom. Kako bi se predloženim mjera postiglo efikasno djelovanje plan je u kreiranje istih uključiti što širi spektar sudionika. Cilj je suzbiti onečišćenje ne samo analiziranog područja već i područja istog tipa u Istarskoj županiji.

Čisto Jadransko more za buduće generacije

U sklopu kampanje Čisto Jadransko more za buduće generacije preostaje još jedna akcija čišćenja podmorja na lokaciji trajektne luke Brestova. Čišćenje je planirano za nadolazeću nedjelju 18. rujna 2022. godine. Nadamo se da će nas kao i do sada vrijeme poslužiti. Zek obog pomnog planiranja i aktivne uključenosti sudionika vjerujemo da će ista kao i sve dosad održane biti uspješna, naglasio je za kraj voditelj projekta MARLESS, Nikola Petrić iz IRENA-e.

Projektom MARLESS financiranim iz Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014 -2020, IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji s Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković i istarskim ronilačkim klubovima, popisivanjem otpada i utvrđivanjem njegovog uzroka bore se protiv zagađenja mora.