U velikoj Sali Gradske uprave održan je prijem nagrađenih rovinjskih vinara Damira Dobravca (Vina Dobravac), Davora Vivode (Vina Vivoda), Arna Saine (Monte Ricco) i Janje Debeljuh (San Tommaso) koji su tijekom ove godine osvojili značajna priznanje i medalje na međunarodnim natjecanjima

Gradonačelnik Marko Paliaga je danas uz predsjednika Gradskog vijeća Emila Nimčevića i zamjenika gradonačelnika Davida Modrušana održao u velikoj Sali Gradske uprave prijem nagrađenih rovinjskih vinara Damira Dobravca, Davora Vivodu, Arna Sainu i Janju Debeljuh koji su tijekom ove godine osvojili značajna priznanje i medalje na međunarodnim natjecanjima.

Gradonačelnik im je tom prilikom čestitao na izuzetnim postignućima, a naročito na njihovom doprinosu rovinjskom gospodarstvu i poljoprivredi. Uvijek nam je drago vidjeti da u našem gradu postoje obitelji koje su svoju tradiciju pretvorile u uspješnu priču. Upravo je zbog vas naš grad prepoznat i u drugim granama gospodarstva, osim turizma.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević koji je istaknuo kvalitetu i prepoznatljivost lokalne proizvodnje, ali i važnost ulaganja u poljoprivredu u kontekstu dugoročnih rezultata, a pohvale vinarima stigle su i od strane zamjenika gradonačelnika Davida Modrušana koji je podsjetio i na strast kojom se posvećuju svome radu, a koju prenose iz koljena u koljeno, održavajući tako našu lokalnu tradiciju koja se ne veže samo uz more, već i uz zemlju.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Udruge Agrorovinj, predsjednik Kristijan Damijanić i njegov zamjenik Enrico Cernecca. Naglasili su kako je ovo posebna godina za rovinjske vinare, uz najveći broj nagrađenih vina s našeg područja, počevši od lokalne smotre vina i maslinovog ulja Antonije, najstarije manifestacije svoje vrste u Istri koja je iznjedrila podosta vinara na Rovinjštini, pa sve do međunarodnih natjecanja Vinistre, Svijeta malvazije, Concours Mondial de Bruxelles čije se ovogodišnje izdanje održalo u Poreču i Decanter.

Valja naglasiti kako su rovinjski vinari osvojili izuzetno vrijedne medalje na Decanteru, a indikativno je što naši proizvođači na ovom najprestižnijem međunarodnim natjecanju medalje osvajaju u kontinuitetu, što doista puno govori o kvaliteti njihovih proizvoda, napomenuo je Damjanić.

Podsjećamo kako je u 2023. na Svijetu Malvazija Sonata Riserva iz 2020. Vinarije Dobravac proglašena najboljom zrelom istarskom Malvazijom te je osvojila platinastu medalju. Na istom su natjecanju Simminor iz 2018. Vinarije Dobravac i Malvazija iz 2022. Vinarije Vivoda osvojile zlatnu medalju, dok je Malvazija Monte Ricco iz 2022. mladog vinara Arna Saine osvojila srebrnu medalju.

Malvazija St. Euphemija od Vivode osvojila je zlatnu medalju Decantera za berbu iz 2019., te srebrnu medalju za onu iz 2018.

Na ovogodišnjoj je Vinistri San Tommaso osvojio četiri zlatne medalje za Merlot Reservu iz 2016., Merlot iz 2020. i 2022. i Teran iz 2021., te srebrnu diplomu za Teran iz 2022. Vina Vivoda osvojila su zlatnu medalju za Teran iz 2022., srebrnu medalju za Muškat bijeli iz 2022. te srebrnu diplomu za Cabernet Sauvignon iz 2021. Vina Dobravac su se iz Poreča vratila sa zlatnom medaljom za Teran Gašpar iz 2022., srebrnom medaljom za Crno miješano Toccata iz iste berbe, te srebrnom medaljom za Teran Fuga iz 2019., a Rosé Monte Ricco iz 2022. osvojio je srebrnu diplomu.

Na Concours Mondial de Bruxelles Vina Dobravac okrunjena su sa dvije zlatne medalje za Simminior iz 2018. i Teran Fuga iz 2019., dok je Sonata Riserva iz 2020. osvojila srebrnu medalju, a Malvazija iz 2022. Vina Vivoda osvojila je zlatnu medalju na istom natjecanju.