Pulski akvarij dobitnik je nagrade Zlatna kuna u kategoriji malih trgovačkih društava. Od malog obiteljskog obrta s dvjestotinjak kvadrata izložbenog prostora preraslo je u trgovačko društvo koje danas zapošljava 35 djelatnika i desetak studenata u vrijeme ljetne sezone.

FOTO: HGK

Pulski akvarij dobitnik je nagrade Zlatna kuna u kategoriji malih trgovačkih društava. Od malog obiteljskog obrta s dvjestotinjak kvadrata izložbenog prostora preraslo je u trgovačko društvo koje danas zapošljava 35 djelatnika i desetak studenata u vrijeme ljetne sezone. S 2.500 m2 unutarnjeg i vanjskog prostora predstavlja turističku atrakciju i prepoznatljiv je simbol Pule. Svake se godine sredstva investiraju u revitalizaciju i razvoj akvarija, a tvrtka daje značajan doprinos očuvanju ugroženih vrsta i staništa te podiže svijest o sve učestalijim naglim promjenama u moru.

Svečanost dodjele Zlatne kune, nagrade kojom Hrvatska gospodarska komora od 1993. godine odaje priznanje najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući okupili su se predstavnici poslovne zajednice koji već jesu i oni koji tek postaju brend Hrvatske na europskom i svjetskom tržištu.

U kategoriji velikih tvrtki Zlatnu kunu osvojio je karlovački HS Produkt, najuspješnijim srednjim poduzećem proglašen je Olimp, najboljim malim već spomenuti Aquarium Pula, dok su u kategoriji banke i društva za osiguranje nagradu odnijeli Erste banka i Wiener osiguranje. Najinovativnijom tvrtkom proglašena je osječka Orqa dok je Zlatnu kunu za životno djelo Hrvatske gospodarske komore osvojio Darinko Bago i to zbog osobnog doprinosa razvoju hrvatskog gospodarstva, posebno u području izvozno orijentirane industrije.

FOTO: HGK

Aquarium Pula najatraktivniji je hrvatski akvarij, a posebnim ga čini njegova lokacija unutar 130 godina stare utvrde Verudela, dijela nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula. Utvrdu danas nastanjuju stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojne vrste iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera. Pulski akvarij svoj razvoj neprekidno usmjeruje ka zaštiti najosjetljivijih i najugroženijih jadranskih vrsta uz neprekidno podizanje svijesti javnosti kroz razne projekte zaštite i očuvanja ugroženih morskih vrsta.