Iz Grada Pule stiglo je priopćenje kako je Herculanea donirala odbačene božićne jelke farmi koza. Potaknuti sličnim praksama u inozemstvu, Herculanea je prošle godine probno donirala jedan dio božićnih jelki koje su koze detaljno pobrstile, javljaju iz Grada Pule.

Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim zelenim otpadom, Pula Herculanea i ove godine odvozi prikupljene jelke na stanciju Kumparička u Cokune. Naime, njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu koza i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka. Jelka je najprije rasla u šumi, zatim ukrašavala domove za božićno-novogodišnje blagdane i na kraju postala prehrana za koze od kojih dobivamo hranu, rekao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Danas je na stanciju u Cokunima dovezano prvih tridesetak jelki koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavka dok traje akcija prikupljanja. Jelke koje im građani doniraju s korijenjem, Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i prethodnih godina.

Pozivaju se građani da nastave s odlaganjem svojih jelki u blizini spremnika za otpad na svome području kao i na reciklažnom dvorištu u Valmadama, a Pula Herculanea će ih prikupljati do 20. siječnja 2023. godine i odvesti na reciklažu cokunskim kozama.