Rovinjska Strukovna škola Eugena Kumičića krenula s provedbom još jednog Erasmus+ projekta, ovaj put u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor kao nositeljem projekta te Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd. Projekt je vrijedan 30 000 Eura te je u potpunosti financiran od Europske Unije.

FOTO: Grad Rovinj

Projekt se odvija u nekoliko faza na relaciji Maribor – Beograd – Rovinj. Prva je faza krenula upravo susretom u rovinjskoj školi, i to međusobnim upoznavanjem i predavanjima čiji je cilj bio potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti.

Naime, projekt Make it green nastao je pri promišljanju o problemima povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima. Cilj je bio prvenstveno podići svijest učenika i nastavnika o održivom načinu života, a zatim i čitave lokalne zajednice.

FOTO: Grad Rovinj

Prvi je predavanje održao biolog Nacionalnog parka Brijuni, Sandro Dujmović na temu zeleni turizam. Nakon što je iznio niz činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle), odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se! Svoj je stav iznio i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg je rovinjska strukovna škola ugostila zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj.

FOTO: Grad Rovinj

Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira; korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom autohtonih vrsta, te iskorištavanjem svega što se da iskoristiti.

Malim, ali ambicioznim projektima, motivirani i puni ideja zahvaljujući odličnim predavačima i njihovim izlaganjima nastavljamo educirati upravo one mlade ljude na kojima, kako se kaže, svijet ostaje, zaključuju iz Kumičića.