Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda vrijedan dvadeset milijuna kuna. Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih trideset tisuća kuna po korisniku. Poziv je otvoren do 8. srpnja 2019. godine.

Potpora za kupovinu namijenjena je poljoprivrednicima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, a koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako je namjera obnoviti stočni fond i povećati broj krava u Hrvatskoj, što je osnovni preduvjet za povećanje proizvodnje mlijeka i mesa na hrvatskom farmama. Na prošlogodišnji javni poziv iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, potporu je ostvarilo 669 poljoprivrednika.

Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine sastoji se od dvije mjere „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda“ i „Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica“. U tri godine provođenja Programa poljoprivrednicima će biti dodijeljeno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Za mjeru „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda“ predviđen je iznos od 60 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna kuna godišnje.