Kalendar lokalne sezonske prehrane ima manjih odstupanja ovisno o tome živite li u kontinentalnom ili mediteranskom dijelu zemlje. Uvjetovano klimom, u primorju sezonsko voće i povrće dozrijeva nešto ranije i traje nešto duže nego u kontinentalnom području.

Proizvodnja voća i povrća izvan sezone skuplja je, zahtjevnija i iscrpljuje okoliš. Sezonska prehrana je puno zdravija, jeftinija te manje opterećuje okoliš. Stoga je lokalna sezonska prehrana uvijek najbolji izbor. Nutricionisti ističu kako je i puno bolja za naše zdravlje.

Početkom proljeća kreće period koji iz mjeseca u mjesec obilato nudi sve veću raznovrsnost na našim trpezama kada možemo uživati u svježe dozrelim plodovima, maštovitim osvježavajućim salatama ili pak pripremanju zimnice. Stoga možemo s manjim odstupanjima donekle definirati kalendar lokalne sezonske prehrane ovisno o klimi u priobalju ili na kontinentu.

Pošto je sezonski kotač prehrane upravo krenuo, valja se informirati koje voće i povrće slijedi za branje.

U ožujku i travnju dozrijevaju šparoge, tikvice, kupus, brokula, zelena salata, endivija, zeleni radič, matovilac, rukola, blitva, špinat, krumpir, luk, zeleni grašak.

U svibnju i lipnju, osim jagoda i trešnji, dozrijevaju maline, borovnice, ribizli, višnje, jabuke, kruške, breskve i marelica, a od povrća asortiman se širi s mladom mrkvom, mladim graškom, ciklom, rajčicom, krastavcima i tikvicama.

U srpnju i kolovozu ponuda je najbogatija, pa ćemo još dodatno uživati u smokvi, grožđu, dinji i lubenici, a od povrća stižu mahunarke, paprike, patlidžan, kukuruz.

U rujnu i potkraj jeseni prehrana se nadopunjuje korjenastim povrćem (krumpir, mrkva, cikla, peršin), biljem koje nije previše osjetljivo na hladnoću (poriluk, prokulica, kelj, matovilac) i prerađevinama kao što su kiseli kupus i repa, maslinovo ulje, a suhi plodovi koji mogu ostati preko cijele zime su češnjak, luk i grah.

Ovdje su spomenute samo neke od prehrambenih namirnica kao podsjetnik da se komunikacija čovjeka i prirode razvijala tisućljećima, kako bismo u svakoj sezoni uživali upravo one svježe plodove koje nam okoliš nudi u svom neumornom ponavljanju godišnjih ciklusa.

Priroda se velikodušno pobrinula za nas, točno znajući što nam treba u određenom godišnjem dobu.