Projekt KLIM donio je Vrsaru, ali i cijeloj Istri, Znanstveno edukacijski centar koji će doprinijeti informiranju i edukaciji lokalnog stanovništva ali i turista. Idealno je to mjesto za održavanje zavičajne nastave iz područja prirodnih znanosti i očuvanja prirode za osnovne škole s područja Istarske županije.

Krajem 2021. godine završio je projekt Klim vrijedan gotovo 14 milijuna kuna čiji je glavni cilj održivo upravljanje zaštićenim područjima prirodne baštine, edukacija te uspostavljanje sustava za upravljanje posjetiteljima radi bolje valorizacije samih zaštićenih područja.

Glavna aktivnost projekta odnosi se na izgradnju znanstveno edukacijskog centra Kontija koji su svečano otvorili partneri na projektu, Općina Vrsar kao vodeći partner te Istarska županija i Javna ustanova Natura Histrica.

Znanstveno – edukacijski centar zamišljen je kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti  s ciljem da u budućnosti postane svojevrsni centar izvrsnosti koji je prvenstveno namijenjen djeci i mladima uz korištenje laboratorijske opreme, kao i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja.

Osim ovog centra, u sklopu projekta KLIM uređene su i opremljene pješačko-biciklističke staze, orijentacijski poligon, osmatračnice i promatračnice ptica, a za prijevoz nabavljeno je i vozilo na električni pogon. U sklopu projekta, izrađeni su Planovi upravljanja zaštićenim područjima prirode Limskog zaljeva i šume Kontija kao i Studija upravljanja posjetiteljima.