Kako je Grad Pula i najavio, 14. studenoga 2022. godine započeli su radovi na uklanjanju bolesnih stabala ladonje na južnom dijelu Giardinima u neposrednoj blizini Portarate koja predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost građana.

Pogoršanje stanja stabala od 2018. godine

Ponovljena kontrola stabala na Giardinima, u odnosu na prošlu, izvršenu 2018. godine, rezultira vidljivim pogoršanjem stanja za što je razloge moguće tražiti u više različitih segmenata djelovanja, kako onih prirodnih tako i drugih. Neizbježnim, međutim, proizlazi potreba provedbe interventnih mjera koje podrazumijevaju zahvate orezivanja, ali na žalost, u odnosu na stanje te potencijalnu štetu po ljude i imovinu, i potrebu uklanjanja određenog broja stabala. Izvješćem je ta potreba evidentirana za 24 stabla, a svjedoci smo da se tijekom recentnog nevremena upravo jedno od tih stabala i srušilo. Svakako je za naglasiti da su održavanje, orezivanje i uklanjanje dotrajalih stabala uobičajene aktivnosti u domeni gospodarenja urbanim stalima, rekao je izrađivač specijalističkog izvješća magistar arborikulture i urbanog šumarstva Fran Poštenjak.

Budući da se stabla nalaze u neposrednoj blizini prometnice, radovi se izvode sukladno prometnom rješenju privremene regulacije prometa, a prometovanje lokalnih autobusa usklađeno je s aktivnostima na rušenju stabala. Uobičajena ruta autobusima je ostala ista, osim što je donje autobusno stajalište na Giardinima van funkcije pa građani narednih četiri dana autobus čekaju na gornjem stajalištu na Gardinima, bliže FINA-i.

Na mjestima uklonjenih stabala zasadit će se nova

Giardini su jedan od najvažnijih simbola našeg grada. Ona su pluća grada i idemo prema tome da ovaj prostor uredimo na ponos svakog Puležana. Na mjestima uklonjenih stabala na Giardinima zasadit će se nova stabla, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Pula Herculanea izvodi radove rezanja grana na jednoj od najprometnijih pješačkih zona u gradu, a odvoz je organiziran velikim kamionima. Radovi će trajati do 17. studenoga 2022. godine. Po okončanju radova uklanjanja 10 stabala u prvoj fazi, definirat će se termini nastavka radova na uklanjanju ostalih 14 stabala koji predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike.