Odlazimo na Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču. Idemo kušati aromatizirane rakije i aromatizirani bijeli ocat.
Među prepoznatim proizvodima istarskog poluotoka nalazi se i rakija. Iako se trendovi na tržištu mijenjaju, rakija je uvijek prisutna. Nakon prošlogodišnjeg projekta Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču gdje su rakije aromatizirali sa svježim plodovima šipka, mirte i njezinog lista, ove su godine svježe dijelove zamijenili sušenim.
Projekt nije osmišljen da se stvori gotov proizvod jer njega definira proizvođač. Projekt je prilika da se proizvođači upoznaju s mogućnostima u poboljšavanju tradicionalnih istarskih destilata te su motivacija za proizvodnju sličnih.
Osim rakija, znanstvenici s Instituta pozabavili su se i s octom, proizvodom koji u Istri nije dovoljno iskorišten, iako postoji tradicija proizvodnje, posebice za vlastite potrebe. Istraživanje i proizvodnja bijelog octa i obogaćivanje lokalnim samoniklim biljem bio je veliki izazov.
Ocat za izlazak na tržište mora zadovoljiti određene uvjete. Alkohola ne smije biti više od 0,5 volumnih postotaka, a ukupna kiselost mora biti minimalno 60 grama octenih kiselina po litri.