Božićni blagdani nezamislivi su bez Božićne zvijezde. Zbog čega se ta biljka povezuje uz Božić i kako izgleda njezin uzgoj, provjerili smo u Ripendi.

Božićna zvijezda biljka je iz toplih krajeva, potječe iz Mexica iz kojeg je prenesena u Sjevernu Ameriku, a zatim i u Europu. U Ripendu je stigla prije 22 godine.

Nadia Paliska Smoković iz rasadnika Dives govori nam kako su s uzgojem Božićnih zvijezda krenuli kako bi upotpunili proizvodnju. Troškovi proizvodnje vrlo su visoki, a u samoj proizvodnji bilo je uspona i padova. Ipak, proizvodnja se u njihovom rasadniku održala.

Uzgoj Božićnih zvijezda započinje u srpnju. Jako je osjetljiva na temperaturu pa se rasadnici u kojima se uzgaja griju od samog početka proizvodnje. Valdi Paliska Smoković pojašnjava kako se u proizvodnju kreće od presadnica koje se stavljaju u rasadnike gdje se grijanje pali u sred ljeta.  Tempratura ne bi smjela pasti ispod 20°C za vrijeme njihovog rasta, sve do listopada. Zvijezde moraju biti u uvjetima malo veće vlage i normalne temperature.

Kupci često žele sačuvati Božićne zvijezde za drugu godinu, ali kako bi opstala treba se potruditi. Valdi pojašnjava kako je vrlo važno gdje se kupuje Božićna zvijezda. Naglašava kako ona ne smije biti izložena vani jer zahtjeva više temperature. Kako bi joj uvjeti odgovarala i kako bi ona potrajala, važno je da temperatura u stanu bude 18°C, 20°C. Ne smije biti izložena klimi ni u blizini radijatora ili prozora.

Želite li sačuvati Božićnu zvijezdu za drugu godinu, trebat će vam puno strpljenja. Kako bi se njezini listovi zacrvenili, morati ćete pripaziti na svijetlost kojoj je izložena. Proizvođači savjetuju kako već u travnju treba skratiti izboje na dužinu oko deset centimetara i presadit u veću vazu. Preko ljeta može stajati i vani, ali treba paziti da temperatura ne pada ispod 18°C. Kad zahladi, biljku valja premijestiti u kuću, a polovicom rujna treba početi pratiti ritam dana i noći. Kad je vani mrak, ona mora biti u mraku. Kad je dan, ona mora biti u svjetlu. Tako će njezini listovi dobiti boju.

U svom prirodnom okruženju Božićna zvijezda raste kao grm visok do tri metra, a u našim domovima doseći će 30 do 50 centimetara. Ukoliko za ove blagdane niste uspjeli sačuvati prošlogodišnju, znate gdje možete doći do nove i unijeti blagdanski ugođaj u svoj dom.