Novigrad se oduvijek spominje kao malo ribarsko mjesto, a kako bi se očuvala ta tradicija i potaknula veća konzumacija  morskih organizama provodi se projekt CHE FINO.

Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova u partnerstvu s novigradskom Gradskom knjižnicom privodi kraju projekt CHE FINO kojim se lokalno stanoviništvo motivira na veću konzumaciju ribe i drugih morskih organizama.

Riječ je o projektu koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Raznim aktivnostima pokušali smo doći do cilja kako valorizirati morske namirnice, ali i ribarsku tradiciju, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada – Cittanova.

Istraživanjem tradicionalnih novigradskih recepata započela je valorizacija morskih jela tipičnih za ovo područje. Nastala je knjiga recepata Novigradski recepti s okusom mora koja uključuje tradiconalne, ali i moderne recepte vrhunskih chefova.

Mariza Dobrivojević, ugostiteljica i autorica recepata istaknula je želju za očuvanjem tradicije nekadašnjih načina pripreme hrane. Moja mama krenula je s ugostiteljstvom 1961. godine, tako da sam ja od djetinjstva u tome. Sjećam se, otac je odlazio na more i donosio svježu ribu koja bi se pripremala. Taj je okus nemoguće zaboraviti, naglašava Dobrivojević.

Recepti koje pripremaju novigradski ribari, domaćice i ugostitelji ovom su knjigom recepata sačuvani od zaborava. U nju su uključeni i recepti vrhunskih chefova koji su dobili i svoje video izdanje.

Željeli smo sačuvati tradiciju i približiti je našim građanima, ali i posjetiteljima koji mogu ovdje u našoj ribarskoj lučici kupiti svježu ribu i potom uz te video recepte sami ju pripremiti. Sav materijal dostupan je na četiri jezika; hrvatski, talijanski, engleski i njemački, naglašava Ferenac.

Video recepti snimljeni su na atraktivnim novigradskim lokacijama. Svoje recepte na bazi ribe i drugih morskih organizama podijelili su vrhunski chefovi  Marina Gaši, Mattea Beletić, David Skoko, Marko Botić i Ivan Ergović. Osim samih recepata, u video kuharici gledatelji mogu saznati korisne informacije od morskog biologa Nevena Iveše te nutricionistice Željke Peršurić.

Mattea Beletić govori kako se savršeno uklopila u cijeli projekt, što ne čudi pošto u svom restoranu u Novigradu nude samo ribu i morske organizme. Za video kuharicu odabrala sam recepte gdje se može vidjeti kako se jedna riba može upotrijebiti na ekonomičan način. Može se upotrijebiti sirova, pečena, može se napraviti juha. Može se iskoristiti u potpunosti, bez da se išta baci, pojašnjava Beletić i dodaje kako joj se sviđa ideja projekta da se osvijeste građani i roditelji, odnosno populacija koja će tu naviku konzumacije prenijeti na mlađu populaciju.

U sklopu projekta održane su i edukativne i kreativne radionice za najmlađe koje su održane u suradnji s novigradskom Gradskom knjižnicom. Održano je dvadesetak radionica za djecu novigradskih vrtića i škola. Ovisno o uzrastu, djeci je bio prilagođen informativni, kreativni i zabavni program. Od nutricionistice su saznali važnosti ribe u prehrani, a morski biolog naučio ih je više o morskim vrstama. Njihovi radovi na temu mora bili su izloženi za vrijeme Park Food Festa u svibnju 2023.  

Dijana Lipovac Matić iz Gradske knjižnice Novigrad – Cittanova govori kako su je rezultati iznenadili. Iako živimo na moru i ima djece koja pecaju s roditeljima, onaj dio koji nije uključen u takve i slične aktivnosti zna jako malo o ribama. Svi su prepoznali srdele, ali nisu znali razliku između škampa i kozica, sipe i lignje. Što se tiče prehrambenih navika, jako malo njih jede ribu i zapravo jako malo njih i voli sve te morske organizme. Pokazalo se kako puno njih jede puno mesa, tjestenine i kruha, a puno je manje u njihovoj prehrani zastupljeno povrća, voća i ribe.

Osim djece, educirali su se i odrasli. Na tri kuharske radionice sudjelovali su novigradski ugostitelji i građani.

Projekt CHE FINO – Choose Healt and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu odobren je putem natječaja Lokalne akcijske grupa u ribarstvu FLAG „Pinna nobilis“ u oviru podmjere 4.2.1.. Udio sufinanciranja sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Uprave za Ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske iznosi 48.645,00 €.